A treia aflare a Capului Sfântului Ioan, 25 mai. Rugăciunea Sf Ioan

 

Potrivit calendar ortodox 2019, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 25 mai a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Citește cea mai puternică rugăciune către Sf Ioan.

Citind Sfânta Scriptură aflăm că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Deoarece se temea ca Sf Ioan să învie, Irod a dat ucenicilor doar trupul. Astfel corpul sfântului a fost îngropat în Sevastia, iar capul în curtea lui Irod, la mare adâncime.

Prima aflare a Capului Sf Ioan este considerată, conform tradiției, furarea Capului  din curtea Irodiadei. Femeia dregatorului regeluia îngropat la Ierusalim, în muntele Elonului.

Mai apoi, um om bogat și credincios vrea să construiască o chilie și sapă la mare adâncime în locul unde a fost îngropat Capul Sf Ioan. După ce îl scoate la suprafață cinstenște moaștele și le înroapă iar în locul unde le-a găsit. Aceasta este considerată a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc în timpul luptei împotrivă sfintelor icoane. Atunci Capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail.

Citește și: A treia aflare a Capului Sf Ioan, 25 mai. Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu. Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.

Citește și: Înălțarea Domnului 2019: ce se împarte pentru spor și fericire, semnificație în Biblie și rugăciunefacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI