Calendar ortodox 2019. Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan

Calendra ortodox 2019. Crestinii ortodocsi praznuiesc duminica, 24 februarie, Intaia si a doua aflare a Capului Sfantului Ioan. Citeste tot ce trebuie sa stii despre aceasta mare sarbatoare.

Calendra ortodox 2019. Creștinii ortodocși prăznuiesc duminică, 24 februarie, Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan. Citește tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare.

Vineri, 24 februarie, în toate bisericile ortodoxe se comemorează decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul. Capul Sfântului Ioan, a fost „pierdut” de trei ori şi tot de atâtea ori a fost găsit, „ aflat”. Moaștele Sf Ioan sunt unele dintre cele mai venerate din istoria creștinătății.

Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, 24 februarie

În această lună, ziua a douăzeci şi patra, pomenirea aflării cinstitului cap al sfântului prooroc Înaintemergător şi Botezător Ioan.

Cinstitul cap şi de îngeri mult preţuit al Înaintemergătorului s-a aflat, întâia oară după bunăvoirea şi arătarea sfântului Ioan Înaintemergătorul, de doi monahi oarecare, în casa lui Irod, mergând aceştia la Ierusalim, spre a se închina la purtătorul de viaţă mormânt al Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Iar de la aceşti monahi luându-l un oarecare olar, l-a dus în cetatea emesenilor şi cunoscând olarul cum că prin mijlocirea sfântului cap avea bună norocire, îl cinstea în chip de negrăit. Când a fost să moară, l-a lăsat surorii sale, zicându-i să nu-l mişte de la locul său, nici să-l descopere, ci numai să-l cinstească. Iar după moartea acelei femei, sfântul cap al Botezătorului a ajuns de la unii la alţii şi mai pe urmă a ajuns la un oarecare Eustaţiu monah şi preot, care era de aceeaşi credinţă cu eresul arienilor. Acesta fiind alungat de către dreptcredincioşii din peştera unde locuia, căci precupeţea tămăduirile care se făceau de sfântul cap şi le arăta ca făcute de eresul lui, din voia lui Dumnezeu cinstitul cap a rămas în peşteră şi a fost ascuns acolo, până în vremea lui Marcel care era arhimandrit pe vremea împărăţiei lui Valentin cel tânăr şi a lui Uraniu episcopul Emesiei. Atunci mulţi având descoperiri, cinstitul cap a fost găsit a doua oară, într-o oală de lut, care servea pentru apă şi a fost adus şi pus în biserică de episcopul Uraniu, făcând nenumărate tămăduiri şi minuni.(noutati-ortodoxe.ro)

Tradiții și obiceiuri în ziua de 24 februarie

În memoria rudelor decedate, pe data de 24 februarie, se dă de pomană săracilor pentru sufletul celor adormiți.

Familiile care au rude decedate în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică respectă momentele de reculegere. De asemenea, în memoria acestora se împart pachete cu struguri, pâine şi căni cu apă, ofrande sfinţite la biserică.

Pentru menținerea sănătății, credincioșii postec în această zi și se hrănesc doar cu apă și pâine făcută grâu sau mălai.

Nu se mănâncă fructe şi legume de culoare roşie, nu se bea vin roşu şi nici o băutură de culoare roşie, pentru că aceste alimente amintesc de sângele vărsat de Prooroc în timpul decapitării sale.

Parteneri
Detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Ce a purtat sora mai mică a Ducesei la ambele ceremonii
Puțini au observat detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Sora cea mică a Ducesei de Cambridge a purtat un accesoriu atât ca domnișoară de onoare, cât și ca mireasă, la propria nuntă din 2017.
Catine.ro
Ultimele știri