Antena Căutare

Acneea: intre sanatate si frumusete

Pare o imposibilitate, caci unul dintre avantajele depasirii adolescentei este disparitia acneei. Totusi, acneea nu este un fenomen rezervat strict acestei varste, lucru care nu ii consoleaza pe adolescenti, nici nu ii edifica pe adulti.

Afectiunea se intalneste, asadar, si la persoane mature si chiar la nou-nascuti. Caracteristica pentru adulti este insa o afectiune dermatologica asemanatoare, dar produsa prin mecanisme diferite si avand manifestari particulare si abordari terapeutice specifice - acneea rozacee.

ACNEE VULGARA

Acneea, asa-zisa acnee vulgara, este probabil cea mai raspandita afectiune din lume, chiar daca nu este considerata totdeauna asa, ci uneori doar o simpla problema de cosmetica. Se considera ca peste 75% din populatie a avut de-a lungul vietii aceasta maladie (dar, probabil, ca proportia se apropie mai degraba de 100%), iar 20% din aceasta populatie a avut forme severe.

La pubertate, numarul baietilor cu acnee il depaseste pe cel al fetelor, dar apoi raportul se inverseaza. Oricum, 15% din femei si 5% din barbatii peste 25 de ani prezinta acnee. Pare o afectiune banala, dar, din pacate, cauzele raman incomplet elucidate, ceea ce limiteaza drastic rezultatele terapeutice.

Articolul continuă după reclamă

Si intr-o lume ce valorizeaza atat de mult imaginea, aspectul exterior are un impact enorm asupra personalitatii, iar manifestarile acneei scad increderea in sine si integrarea sociala si profesionala.

DE CE APARE

Acneea apare atunci cand foliculul pilos (saculetul care adaposteste radacina firului de par) este blocat cu sebum si celule moarte ale pielii. Foliculii sunt conectati cu glande sebacee, care secreta sebum, substanta uleioasa ce lubrefiaza pielea si firul de par si care, in mod normal, se scurge de-a lungul firului si iese la suprafata printr-un mic orificiu.

Pare greu de crezut, deoarece nu intotdeauna firul de par este vizibil si, implicit, foliculul sau, evident. Totusi, el este totdeauna implicat, chiar daca de cele mai multe ori este vorba despre fire fine, subtiri, decolorate, cum sunt cele de pe fata.

Ulterior, situatia se agraveaza prin aparitia de fenomene inflamatorii si infectie. Dezechilibrul hormonal joaca un rol important, asa cum se intampla in cazul unui nivel crescut de androgeni, de aceea acneea este mai frecventa in hiperplazia (cresterea de volum) a suprarenalei sau in sindromul de ovar polichistic.

Si nivelul estrogenilor este important, de aceea acneea este mai des intalnita in sarcina, inaintea menstruatiei sau inaintea menopauzei. Unele medicamente (de exemplu, produsele ce contin litiu, corticosteroizii, unele antiepileptice etc.), dar si unele produse cosmetice (de exemplu, cremele grase) sau frecarea repetata a pielii (purtarea de casca, ochelari, imbracaminte stramta etc.) favorizeaza fenomenul.

LOCALIZARE

Se localizeaza cel mai frecvent pe fata, piept, spate, umeri si pe brate. Primele leziuni care apar sunt comedoamele (asa-zisele puncte negre), apoi apar papule (mici umflaturi rosii, sensibile, care tradeaza un proces inflamator, urmate de pustule (formatiuni rosii, dureroase, albe la varf, care contin puroi si reflecta existenta infectiei). Alteori, se observa umflaturi mai mari, peste 5 mm, situate sub piele, ce reprezinta noduli sau chisturi.

Traumatizate, leziunile pot produce cicatrici inestetice. La nou-nascuti, semnele caracteristice (umflaturi mici, rosii sau pustule pline cu puroi) apar pe fata (obraji, frunte, barbie), mai ales in cazurile in care mama a prezentat tulburari hormonale in timpul sarcinii.

Ele apar in prima luna de viata si dispar, de obicei, fara nici un tratament (in afara de ingrijirea corecta a pielii) in aproximativ trei-patru luni. La tineri, acneea difera de cea a adultilor, ceea ce are si implicatii terapeutice.

La acestia, pielea este mai grasa, leziunile mai numeroase, mai larg raspandite, mai variate si profunde, pe cand la adulti apar, de obicei, cateva elemente in partea de jos a fetei (barbie, in jurul gurii, pe linia mandibulei) sau pe spate.

ACNEEA ROZACEE

Acneea rozacee este o boala care apare exclusiv la adulti si varstnici, afectand aproximativ 5% din populatie. Debuteaza frecvent intre 30 si 50 de ani, mai ales la persoanele cu piele alba si ochi de culoare deschisa.

Este o boala cronica, ce evolueaza progresiv si care, din pacate, nu are un tratament specific, pentru ca nu sunt cunoscute cauzele.

Se incrimineaza puseele de inrosire brusca, ce apar de la varste tinere si sunt provocate de diversi factori: bauturi (in special cele calde, care contin alcool, cofeina sau acid citric), mancaruri fierbinti sau condimentate, temperaturi ridicate, bai fierbinti, expunere la soare si vant, efort fizic intens, stres sau emotii. Unele medicamente (de exemplu, vasodilatatoare folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale, corticosteroizii, dar si unele cosmetice) par sa joace un rol important.

De asemenea, au mai fost incriminate actiunea unui microorganism prezent pe piele (Demodex folliculorum), tulburari vasculare locale sau niveluri crescute de cathelicidina (o proteina cu rol in raspunsul imun local).

HIDRATARE, CREMA DE PROTECTIE

Pielea trebuie bine hidratata si protejata de soare (de preferinta cu o crema de protectie solara cu factor de protectie peste 15, de preferat care contine titan sau zinc), curatata bland si trebuie evitate iritatiile mecanice.

Tratamentul se face sub supravegherea medicului dermatolog, eventual, oftalmolog si, din pacate, nu reuseste decat ameliorarea simptomelor. Se indica administrarea de antibiotice, local sau pe cale generala, retinoizi, peroxid de benzoil, sau se recurge la terapie laser ori metode chirurgicale. In formele oculare, se folosesc lacrimi artificiale sau picaturi cu corticosteroizi.

SOLUTII

Tratamentul incepe cu o curatare blanda, cel mai bine de doua ori pe zi, fara produse abrazive sau care contin alcool, cu apa calduta, aplicand bland produsul cu mana si clatind cu multa apa.

Se folosesc creme cu retinol, acid glicolic sau acid acetilsalicilic. In perioada acutizarilor, se folosesc temporar produse cu peroxid de benzoil. La indicatia medicului mai puteti folosi: antibiotice (clindamicina, local, sau tetraciclina, oral), contraceptive orale si spironolactona pentru reglarea balantei hormonale sau gel cu dapsona (cu efect antiinflamator si antiinfectios).

Daca aceste modalitati de tratament sunt depasite, se poate recurge la terapia laser sau cu lumina intens pulsata.

DEBUT

Acneea rozacee debuteaza insidios, fiind initiata de vasodilatatia (inrosirea) pielii, care este multa vreme intermitenta, dar, ulterior, se permanentizeaza. Se observa o zona de roseata permanenta in regiunea centrala a fetei (nas, obraji), iar in timp micile vase de sange devin vizibile, ca niste firisore rosii, subtiri si inestetice (teleangiectazii). Ulterior, apar papule mici, rosii sau pustule cu puroi pe nas, obraji, frunte sau barbie, insa fara comedoame sau piele grasa. In stadiile finale, pielea obrajilor si mai ales a nasului se ingroasa semnificativ, pana la deformare.

LOCALIZARE OCULARA

La jumatate dintre bolnavi exista si o localizare oculara, prin afectarea vaselor de pe interiorul pleoapelor, de aceea persoanele diagnosticate cu acnee rozacee, chiar daca nu prezinta niste manifestari suparatoare, este bine sa faca si un control oftalmologic.

Simptomele caracteristice sunt: senzatia de ochi uscat sau de corp strain, arsura oculara, mancarime, vedere incetosata, inrosirea ochiului si a pleoapelor.

DEPISTARE PRECOCE

Prevenirea consta in depistarea precoce si evitarea factorilor care declanseaza vasodilatatie, care sunt caracteristici fiecarui bolnav, ingrijirea si protejarea pielii. Fiind o afectiune cronica, tratamentul trebuie urmat cu rabdare si chiar in cazurile de ameliorare trebuie respectata o schema de tratament.

citeste si Jurnalul National

foto: www.vanityclinic.com

Femeile frumoase din rolul de Cleopatra... 10 lucruri pe care orice barbat trebuie sa le stie...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x