- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Izolare
In timp, copilul se izoleaza de cei apropiati: nu mai discuta si nu mai sta cu familia, se inchide in camera lui (la propriu), nu mai participa la treburile gospodaresti si la evenimentele familiale, isi respinge sau evita prietenii si nu mai poate stabili relatii sociale. Se considera anormal, ii scade stima de sine, se simte ratat si incompetent.
Este foarte sensibil la critici, la orice insucces sau respingere, fie ca aceasta este reala sau imaginara. In mod paradoxal, uneori, tristetea sau apatia sunt inlocuite sau coexista cu manifestari de furie, iritabilitate, ostilitate, chiar violenta (mai ales in cazul baietilor). Copilul devine sarcastic, critic, chiar abuziv cu cei din jur, rebel.
Ajutat si inteles
Atentie, uneori alcoolul si drogurile genereaza depresia si stabilirea acestor conexiuni are importanta in adoptarea conduitei terapeutice. Alteori, copilul fuge de acasa, lucru pentru care nu trebuie pedepsit, ci ajutat si inteles.
Mare atentie trebuie acordata tendintelor suicidare. Cateodata, copiii discuta despre moarte sau sinucidere, in general sau despre propriul lor sfarsit. Acest lucru nu trebuie ignorant, considerat un simplu act de fronda sau de teribilism, ci trebuie tratat cu seriozitate.
Un diagnostic greu de pus
Diagnosticul de depresie este uneori mai greu de pus, pentru ca exista ideea preconceputa ca aceasta maladie nu poate afecta copiii. Apoi, exista reticenta, pe care majoritatea oamenilor o are fata de bolile psihice, potrivit careia aceste maladii sunt considerate fie un subiect tabu, un stigmat social, cu o evolutie ireversibila, fie o simpla problema de vointa. De fapt, depresia nu este nici una dintre ele, ci este o afectiune cu criterii clare de diagnostic si cu certe posibilitati de vindecare atunci cand se apeleaza la un ajutor (de subliniat) medical calificat.
In plus, exista anumite consideratii particulare. Semnele bolilor psihice nu sunt intotdeauna evidente fizic, ca un icter, o tumefactie sau o hemoragie. Ele pot fi mascate, reprimate, inlocuite sau suprapuse cu manifestari contrare.
Jurnalul Nationaltheguidanceclinic.com
Antonio Marras a speculat masculinitatea feminina... Funny: Polonezele si spanioloaicele se dau cel mai mult la barbati!...