Un studiu realizat de cercetatori ai Universitatii Iowa sustine ca stresul este o cauza directa a obezitatii in randul adolescentilor. Un nivel ridicat de stres este asociat cu o predispozitie pentru tineri de a fi supraponderali sau obezi. Iar tinerii sunt extrem de afectati de acest lucru. Se impaca greu cu aceasta situatie, sunt deprimati din cauza ca ei nu "arata bine" si cred ca sunt exclusi din anumite grupuri din cauza felului in care arata. In cazul altora, pot sa apara chiar probleme de sanatate. In oricare situatie, un adolescent supraponderal sau obez devine complexat de infatisarea lui, situatie cu consecinte negative asupra dezvoltarii personalitatii proprii si a cresterii lui sanatoase.
Consecintele nefaste ale stresului
Studiul specialistilor americani a inclus mai mult de 1.000 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 10 si 15 ani, dar si pe mamele acestora. Au fost selectati tineri din familii cu venituri mici din trei mari orase americane. 47 la suta din ei erau supraponderali sau obezi, dar procentul crestea in conditiile in care viata lor de zi cu zi era afectata de patru sau mai multi factori de stres.
"Daca un adolescent este mai stresat din cauza notelor pe care le ia la scoala, a problemelor cu alcoolul sau cu drogurile, are un comportament agresiv sau are probleme de sanatate mintala, atunci este cu mult mai predispus sa fie si obez", sustine Brenda Lohman, profesor la Universitatea Iowa, unul dintre realizatorii studiului.
In cadrul proiectului, specialistii au masurat inaltimea si greutatea tinerilor pentru a le stabili indexul masei corporale. Cinci factori de stres au fost folositi pentru a se stabili nivelul de stres cu care se confruntau adolescentii: problemele scolare, consumul de alcool sau droguri, depresia sau alte probleme de sanatate mentala, comportamentul agresiv, lipsa oricarei perspective asupra viitorului.
Concluziile indica faptul ca relatia adolescentilor cu stresul poate sa fie rezultatul unei modificari biologice - perturbarea glandelor hipotalamus, adrenala sau pituitara. In conditiile in care una sau mai multe dintre aceste glande nu mai functioneaza corect, atunci organismul adolescentului poate sa fie dat peste cap. Una dintre consecintele nefunctionarii normale a acestor glande poate sa fie si ingrasarea. Aparent nu exista niciun motiv pentru care copilul se ingrasa, pentru ca el nu si-a schimbat obiceiurile alimentare. Intr-un asemenea caz se impune de urgenta un consult medical de specialitate.
Sau poate fi vorba de o modificare comportamentala, adica tanarul incepe sa manance mai mult si sa faca mai putina miscare. Este posibil, spun specialistii, si ca obezitatea sa declanseze factorii de stres. De aceea ei au dorit sa afle ce apare mai intai: stresul sau obezitatea. In orice caz, cei doi factori se determina unul pe celalalt. Iar daca nu se intervine in niciun fel, adolescentul se trezeste ca se afla intr-un cerc vicios din care nu mai reuseste sa iasa singur.
Citeste si Revista Felicia
La numai noua ani, si-a lansat primul volum de versuri... Dulciurile in exces afecteaza psihicul celor mici!...