Antena Căutare

Afla totul despre vaccinarea cateilor!

Vaccinurile sunt produse biologice obtinute din unele microorganisme sau toxine secretate de acestea si care, introduse in organism, confera acestuia o imunitate activa fata de microorganismul in cauza.



Vaccinurile induc o imunitate specifica, activa, similara cu cea obtinuta prin trecerea bolii.


Nici un vaccin nu protejeaza organismul in proportie de 100%.
Articolul continuă după reclamă


Schema de vaccinare la catei difera tinand cont de varsta acestora. Aceasta schema cuprinde o serie de vaccinuri impotriva unor boli virale sau bacteriene cu o incidenta crescuta la o anumita varsta. Aceste afectiuni sunt reprezentate de: parvoviroza, maladia Carre (jigodia,), hepatita Rubarth, leptospiroza, tusea de canisa, parainfluenta si nu in ultimul rand turbarea.

Imediat dupa nastere, noul nascut are o imunitate pasiva obtinuta prin ingerarea laptelui matern, a carui compozitie contine anticorpi. Acestia traverseaza bariera intestinala in primele 72 de ore dupa fatare, de aceea este important ca noii nascuti sa beneficieze de laptele matern. Acesta ii confera puiului de caine o imunitate in perioada neonatala de aproximativ cinci-sase saptamani.

In aceasta perioada este recomandat sa nu se scoata cateii afara si sa nu intre in contact cu alti caini.


Primul vaccin este impotriva parvovirozei canine - o boala destul de frecventa si cu potential letal. O alta boala frecventa si mult mai grava prin manifestarile ei este jigodia - maladia Carre, dar si adenovirozele, hepatita Rubarth, tusea de canisa, leptospiroza sunt afectiuni serioase ce pot pune viata animalului in pericol.

Schema ideala de vaccinare incepe la varsta de cinci-sase saptamani cu un vaccin monovalent impotriva parvovirozei canine, urmat la doua-trei saptamani interval (varsta de 8-10 saptamani) de un vaccin bivalent sau trivalent (parvoviroza, jigodie, coronaviroza). Intervalul de doua-trei saptamani se mentine si pentru urmatorul vaccine, la varsta de 10-12 saptamani, cu un vaccin tetra sau pentavalent (parvoviroza, jigodie, hepatita, tusea de canisa, leptospiroza) iar dupa alte doua-trei saptamani se va reveni cu un vaccin polivalent impotriva parvovirozei cateilor, jigodiei, hepatita, tusea de canisa, leptospiroza, turbarea.

Aceasta perioada dintre vaccinuri este necesara organismului ca sa isi formeze o memorie imunologica puternica, valabila cel putin un an de zile. Imunitatea instalata va fi intretinuta periodic prin vaccinarea anuala cu un vaccin polivalent cu antirabic pana la sfarsitul vietii.

Vaccinarea este precedata obligatoriu de o deparazitare interna si/sau externa cu cel putin trei-cinci zile inainte, deoarece parazitii prin toxinele eliminate in organismul cateilor impiedica reactia imunologica a organismului. Vaccinarea este facuta de catre medicul veterinari.

Atentie! Nu se vaccineaza cateii bolnavi, slabi, parazitati sau febrili.

Stire oferita de Petmart.ro


FOTO: Hepta

Va fi Saoirse Ronan noua Alba-ca-Zapada?... Afla totul despre vaccinarea cateilor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x