Fiecare dintre noi s-a vazut pus macar o data in fata situatiei de a lipi obiecte sparte sau rupte. Aici problema nu este lipsa materialelor necesare ci din contra, multitudinea lor si faptul ca indiferent cat de bun este un lipici, efectul lui va fi cu mult diminuat daca este folosit incorect sau pe suprafete carora nu le este destinat.
CUM ALEGEM LIPICIUL ADECVAT
Printre cei mai cunoscuti adezivi pentru reparatii mici sunt cei din paleta Super Glue. Pot fi folositi in nenumarate aplicatii si cu o singura picatura pot lipi foarte puternic, diferite suprafete, in numai cateva secunde.
Are efect pe metal, plastic, sticla, ceramica, dar cu putina neatentie poate si sa deterioreze lucrurile. Daca se intampla sa scapati pe suprafata mai mult lipici deca este nevoie nu incercati niciodata sa il stergeti inainte de se usca.
Nu se va lua, se va intinde, va capata o culoare albicioasa, iar rezultatul nu va fi cel asteptat. Cel mai indicat este sa asteptati sa se usuce si abia dupa aceea incercati sa il indepartati cu grija, cu ajutorul acetonei. Cand folositi adezivi de acest gen la fel de important este sa purtati manusi pentru ca pot sa lipeasca la fel de bine si pielea, iar indepartarea lor poate fi dureroasa.
Cleiul de uz casnic este un alt adeziv des folosit cu ajutorul caruia se pot repara obiecte din plastic, piele, panza sau alte diferite tesaturi. Tineti cont de faptul ca, desi lipeste bine, nu este foarte puternic si nici de durata indelungata. De asemenea, nu poate fi folosit pe suprafete din polipropilena sau pe suprafete lacuite.
Recent aparute pe piata in domeniu sunt rasinile epoxidice care sunt fabricate cu destinatii specifice pentru fiecare suprafata. Lipiciul din rasini epoxidice are timp de fixare de aproximativ 15 minute si poate fi folosit atat in interior cat si la exterior dat fiind faptul ca este impemeabil, rezistent la solveti si la temperaturi de pana la 150°C.
De asemenea, prezinta rezistenta la socuri, rupere si exfoliere. Cu exceptia celor pe cutia carora este specificata rezistenta la uleiuri, restul rasinilor epoxidice trebuie protejate de acestea, intrucat exista riscul deteriorarii.
Adezivii de contact sunt ideali pentru lemn, metal, cauciuc, spuma poliuretanica, piele artificiala. Creeaza o legatura foarte puternica si durabila in timp, sunt impermeabili si rezistenti la temperaturi crescute. Odata uscati, adezivii de contact devin greu de indepartat, drept care, inainte de a folosi ceva de acest gen asigurati-va ca faceti lucrurile asa cum trebuie.
Deloc de neglijat sunt adezivii pentru hartie, al caror miros vi-l amintiti cu siguranta de pe bancile scolii. Sunt adezivi care nu contin acizi si odata ce sunt aplicati formeaza o pelicula elastica, flexibila si rezistenta.
SFATURI SI TRUCURI
Inainte de folosirea oricarui lipici este important sa cititi cu atentie instructiunile de pe ambalaj. Va pot fi de un real folos si in acelasi timp va ajuta sa evitati neplacerile. Urmatorul pas consta in acoperirea suprafetelor pe care lucrati. Cel mai indicat este scotch-ul de hartie, care la final poate fi indepartat cu usurinta.
Curatati apoi foarte bine suprafetele care urmeaza sa fie lipite. Este important sa indepartati orice urma de grasime. Fiecare lipici are un anumit timp de uscare.
Inainte de a utiliza obiectul respectiv asigurati-va ca termenul a fost respectat si ca in aceasta perioada suprafetele lipite nu au venit in contact cu nicio sursa de apa sau grasime.
Incaperea in care folositi adezivi trebuie sa fie bine aerisita sau ventilata pentru ca exista riscul ca din cauza mirosului sa aveti ameteli sau chiar sa vi se faca rau.
citeste Jurnalul National
foto: thechefalliance.com
E vremea urzicilor!... Lasa-te de fumat pentru sanatatea copilului tau...