Antena Căutare

Atentie! Bijuteriile ne pot imbolnavi!

Din aur, argint sau gablonturi, bijuteriile completeaza de cele mai multe ori o tinuta reusita. Din nefericire, exista si reversul medaliei: bijuteriile ne pot imbolnavi. Bijuteriile ne pot provoca infectii micotice (de la diverse ciuperci), bacteriene sau dermatite alergice.

Cum reusesc niste simple bucati de metal sa ne afecteze sanatatea? Raspunsuri competente ofera medicul Afshin Hatami, medic specialist dermatolog la Spitalul Clinic de Urgenta Elias din Bucuresti.

MODALITATI DE TRANSMITERE
Specialistul spune ca, desi este destul de ignorat, riscul ca o persoana sa se imbolnaveasca doar din cauza bijuteriilor este foarte posibil. "Daca o persoana are o boala de piele si imprumuta o bijuterie unei prietene, aceasta se poate imbolnavi.

Prin contactul direct al metalului respectiv cu pielea se pot transmite diverse infectii micotice (ciuperci) sau chiar afectiuni bacteriene", precizeaza doctorul Afshin.

Micozele superficiale ale pielii, localizate in zona mainii, provocate de diverse ciuperci, poarta numele de tinea manum. O astfel de micoza poate fi provocata pur si simplu de la verigheta.

Tot de la bijuterii se pot transmite si papiloame virale, produse de virusul papilomatos uman (HPV). Papiloamele virale, mici excrescente care apar, in general, in zona gatului, sub sani, la subrat, se inmultesc prin autoinoculare.

Si inca un amanunt pe care ni-l supune atentiei specialistul nostru. Multe persoane cu papiloame in zona gatului le pot transmite altor persoane prin gesturi simple. Se joaca cu lantul de la gat, dupa care il da altei persoane si astfel prin intermediul acestei bijuterii virusul este transmis.

"Numeroase paciente se plang ca au aceste papiloame chiar in zona in care poarta ceas, lantisor sau inel. De aceea, dupa ce stabilesc diagnosticul si indepartez papiloamele printr-o interventie cu laser, le sfatuiesc pe doamne sa isi scoata bijuteriile. Pentru a fi sigure ca nu se repeta autoinocularea, este bine ca bijuteriile sa fie lasate in spirt timp de cateva zile, pentru dezinfectare", ne sfatuieste medicul Afshani.

DERMATITA ALERGICA DE CONTACT
Afectiune care poate fi provocata de bijuterii, dar si de alte obiecte metalice, dermatita alergica de contact se caracterizeaza printr-o inflamatie a tegumentului cauzata de contactul cu substante iritante.

Nichelul este unul dintre cele mai iritante metale. Orice obiect care are in compozitie acest metal este posibil alergen. Bijuteriile, fermoarele, ceasurile de mana, cataramele si nasturii sunt doar cateva dintre obiectele care in contact cu pielea pot provoca alergii.

Printre simptomele dermatitei de contact se numara pruritul (mancarime), inrosirea usoara, crapaturile si fisurile tegumentului, zonele colorate rosu intens, umede (in cazuri severe).

Tot de la bijuterii se poate declansa dermatita alergica de contact cu eruptie la distanta. Aceasta afectiune presupune nu doar eczeme in zona de contact cu bijuteriile, ci si in alte zone ale corpului.

In cazul in care dermatita de contact este determinata de bijuterii, este indicat ca o perioada sa se renunte. Apoi, treptat, se poate relua purtarea lor: de la un timp redus initial la un timp mediu si pana la permanent. Aceasta readaptare poate dura sase-sapte saptamani.

Medicul Afshin avertizeaza ca inclusiv o bijuterie pretioasa poate crea iritatii, intrucat contine, chiar si in cantitate redusa, nichel. Aurul pur (1.000‰) este prea moale si se combina cu alte metale pentru a-l face mai tare si, prin urmare, utilizabil pentru bijuterii.

ATENTIE LA CERCEI!
Puteti fi siguri ca nu veti ajunge pacientii dermatologilor daca, inainte de a va monta bijuterii permanente (cercei, piercinguri), ati verificat daca nu cumva aveti alergie la metalul din care sunt facute.

Persoanele care doresc sa isi faca gauri pentru cercei sau chiar sa isi monteze piercinguri (bijuterii pe piele) trebuie sa se adreseze numai unui salon specializat, care sa aiba autorizatie sanitara. Mai mult, este indicat ca persoana care realizeaza aceste piercinguri sa fie perfect sanatoasa, pentru a nu transmite ea insasi diverse infectii.

SFATURI
Pentru a evita neplacerile cauzate de bijuterii sau de alte obiecte metalice, specialistii recomanda ca, imediat ce ati intrat in casa, sa va scoateti toate bijuteriile. Daca totusi nu mai puteti sa le dati jos din cauza degetelor care s-au ingrosat peste masura, purtati manusi de unica folosinta pentru orice tip de activitate. De asemenea, ar fi bine ca, din cand in cand sa dezinfectati bijuteriile cu spirt, pentru a se preveni orice fel de imbolnaviri.

Citeste jurnalul.ro

VIDEO! La 15 ani, a escaladat cinci dintre cei mai inalti vulcani din lume!... Jumatate de ora de somn in plus ii face pe tineri mai atenti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x