Antena Căutare

Bloody Mary - reteta si povestea unui cocktail

Un cocktail de-a dreptul incendiar. Culoarea rosie ca focul si gustul extrem de intens, un melanj intre rosii coapte, votca si ardei iuti care-ti pun sangele in miscare reprezinta atuurile unei bauturi foarte populare - Bloody Mary.

O veche legenda ce a circulat in aproape toata Europa Occidentala mentioneaza puterea magica a unei fantome, ce poarta numele de Bloody Mary (sau in tradu­ce­re romaneasca, Maria cea Sange­roasa).

Cei care doresc sa o trezeasca la viata pentru a le indeplini poruncile trebuie sa stea in fata unei oglinzi, la lumina unei singure lumanari. In timp ce se rosteste o incantatie, ritmata si murmurata usor, trebuie sa te astepti sa apara din lumea spiritelor cea pe care o cauti.

Se spune ca poate indeplini orice dorinta malefica, pedepsind si torturand suflete. Aceasta este legenda. Acelasi nume insa il poarta si un cocteil, usor de intalnit cam in mai toate barurile din intreaga lume. Cu toate acestea, nu au prea multe in comun, in afara de culoarea rosie ca sangele si fiorul pe care-l simti atunci cand ii rostesti numele: Bloody Mary.

Desi originea acestui cocteil este disputata si astazi, cel putin stim cu si­guranta ca nu implica in nici un fel practicile magice. Locatia: un bar parizian frecventat la inceputul secolului al XX-lea de scriitori geniali, precum Ernest Hemingway. Fernand Petiot, barman cu spirit de inovatie, a creat un cocteil incitant, care l-a facut celebru.

Un pahar bine racit, in care se turna jumatate de cantitate de votca si jumatate de suc de rosii. Deasupra se presara sare, piper negru, praf de ardei iute. Se mai adauga un strat de sos Worcestershire si cativa stropi de zeama de lamaie. Bineinteles ca nu trebuia sa lipseasca gheata. Cat despre gust, acesta era cu siguranta... incendiar.

Inchipuiti-va combinatia dintre suc de rosii, votca si ardei iute! Cam asa ar trebui sa inceapa toate petrece­rile. Cu toate acestea, multi "specialisti" il recomanda ca un tratament eficient impotriva diminetilor de duminica, anihiland starea de mahmureala dupa o petrecere excelenta ce s-a intins pana in zori.

Reteta clasica de Bloody Mary poate fi facuta foarte usor si acasa, caci ingredientele se afla in camara sau in dulapurile din bucatarie.

Intr-un shaker se agita 60 ml votca, 90 ml suc de rosii, 15 ml zeama de lamaie, cateva picaturi de sos de chili si Worcestershire, piper si sare. Se toarna intr-un pahar mare si se decoreaza cu tije de telina (se combina foarte bine cu gustul sucului de rosii), felii de lamaie, rosii cherry, masline verzi sau chiar betisoare de morcov. Un cocteil revigorant pentru dimineti cenusii!

Asemanator cu Bloody Mary este Bloody... Fairy. Muza artistilor se ascunde in paharul de cocteil, votca fiind inlocuita de aceasta data de absinth. Un gust care promite senzatii nebanuite! In Japonia, barmanii obisnu­iesc sa pregateasca Bloody Geisha, inlocuindu-se votca cu o cantitate potrivita de sake.

Se renunta insa la vasele mici, delicat colorate, in folosul paharelor mai incapatoare. Drept garnitura sunt acceptate si micile muraturi, conservate in stil asiatic. Bloody Molly este pe masura spiritului irlandez, amestecandu-se sucul de rosii cu whisky bine invechit, iar pentru aventurieri exista Bloody Pirate, cu mult rom.

Romanii au creat propria versiune de cocteil, inlocuind votca cu tuica neaosa cu multe focuri. In functie de starea de spirit, puteti sa va dedati placerilor gustative, simtindu-va de fiecare data in alt colt al lumii.

citeste Jurnalul National

sursa foto: lowcarbdiets.about.com

Desenele copilului tau, interpretari psihologice... Istoria amara a zaharului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x