Desi face parte din decorul de vara al Greciei si Frantei, Bougainvillea este de fapt originara din Brazilia.
Denumirea de „floarea de hartie" ii vine de la aspectul florilor, intens colorate, in nuante de la alb la rosu intens si violet, care sunt atat de delicate incat petalele par facute din hartie subtire.
Bougainvillea este un arbust de talie medie spre inalta, care poate ajunge, daca solul si clima ii permit, pana la 12-14 m inaltime. Pe masura ce se maturizeaza, tulpinile viguroase devin lemnoase.
Frunzele sunt verzi, avand forma de lacrima, ascutite la varf. Radacinile se dezvolta pe masura ce planta creste, avand nevoie de ghivece din ce in ce mai mari. Exista mai multe specii, dintre care cele mai cunoscute sunt Bougainvillea buttiana, Bougainvillea glabra, Bougainvillea peruviana, Bougainvillea spectabilis si Bougainvillea spinosa.
Bougainvillea poate fi cultivata atat ca planta de ghiveci, cat si de gradina, dar trebuie avuta grija peste iarna, intrucat nu rezista la temperaturi sub 0ºC.
Florile apar la inceputul primaverii, in varful fiecarei ramuri, si dureaza pana toamna tarziu, cand temperatura exterioara scade aproape de limita inghetului. Florile au am vazut3 petale petale intens colorate, care formeaza o palnie, avand in centru trei floricele albe.
Cum se ingrijeste
Bougainvillea este o planta tropicala, prin urmare cerinta principala este de soare direct minimum 6-8 ore pe zi. De asemenea, nu se uda decat atunci cand frunzele se ofilesc usor, excesul de apa daunand radacinilor si frunzelor, care pot cadea, sau avand ca efect neinflorirea.Se fertilizeaza saptamanal, cu o solutie speciala bogata in fosfor si potasiu, urmand sfaturile unui specialist.
Fiind o planta atarnatoare-agatatoare, pentru dirijarea raspandirii tulpinilor aceasta se va planta fie langa un gard sau zid, folosindu-ne de sarme sau tutori care sa o ajute la catarat. Nu este, in principiu, nevoie de taieri pentru a i se da o forma.
Se va feri de vant puternic, care ii strica florile, de aceea se recomanda plantarea intr-un loc ferit, langa un zid sau gard pe care il va invada.
Pe perioada iernii este bine ca planta sa fie acoperita cu o folie din plastic, gaurita din loc in loc pentru aerisire. In cazul in care se cultiva in ghiveci, este bine ca din noiembrie si pana la sosirea primaverii sa fie adapostita in interior, ferita de temperaturi sub 10ºC.
Cum se inmulteste
Inmultirea se face prin butasi prelevati de la planta mama, de la care se inlatura frunzulitele din varf (foarte sensibile) si plantati direct in substrat, acoperiti cu o folie din plastic. Aceasta operatiune are loc vara.
Bougainvillea este o planta foarte rezistenta la daunatori, fie ei insecte, ciuperci sau virusuri.
citeste revista Felicia
foto: kaley-bradley.com
VIDEO&FOTO / Adidas Jabulani - mingea oficiala a CM Africa de Sud 2010... VIDEO/ Jocul Shrek Forever After reuneste toata familia...