Antena Căutare

Cafeaua face bine la silueta

Proprietatile revigorante ale cafelei au fost descoperite pentru prima oara in regiunea Kaffa, din sud-vestul Etiopiei. De altfel, de la numele acestei regiuni – Kaffa – vine si denumirea “cafea”.

Proprietatile revigorante ale cafelei au fost descoperite pentru prima oara in regiunea Kaffa, din sud-vestul Etiopiei. De altfel, de la numele acestei regiuni - Kaffa - vine si denumirea "cafea".

Primele studii despre proprietatile cafelei dateaza din secolul al XVIII-lea. De atunci si pina astazi s-a descoperit ca aceasta bautura inlatura oboseala, stimuleaza sistemul nervos, dar si arderea grasimilor. In sesiune, o ceasca de cafea creste performantele intelectuale si ii ajuta pe studenti sa retina mai usor informatiile.

Aceeasi ceasca de cafea ne imbunatateste starea de spirit, ne ajuta sa ne trezim mai repede si sa incepem ziua cu buna dispozitie. Totul se datoreaza cafeinei, o substanta existenta in boabele de cafea. O ceasca de cafea obisnuita contine 60-180 mg cafeina, iar una de cafea solubila - 30-120 mg. Pina si cafeaua decafeinizata prezinta urme de cafeina - aproximativ 3 miligrame.

Protejeaza neuronii
Un studiu efectuat la Nestle Research Center din Lausanne (Elvetia) a aratat ca persoanele care beau zilnic doua-trei cesti de cafea prezinta un risc scazut de a suferi de boala Alzheimer.

Cafeina din boabele de cafea protejeaza neuronii si previne degradarea functiilor mentale aparuta o data cu inaintarea in virsta. Aceasta substanta stimuleaza activitatea cerebrala si viteza de transmitere a informatiilor la nivelul creierului, protejind in acelasi timp celulele nervoase.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, cafeina stimuleaza circulatia sangvina catre creier, creste performantele intelectuale si imbunatateste memoria, prevenind pe termen lung declinul functiilor mentale cu care este asociata boala Alzheimer.

Pentru aceasta avem nevoie de 250-300 mg cafeina, respectiv doua-trei cesti de cafea. S-a demonstrat ca viteza de transmitere a informatiilor la nivel cerebral poate creste cu ajutorul cafeinei.

Cu lapte
Unele persoane prefera cafeaua cu lapte. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia ca laptele anuleaza efectul cafeinei, astfel incit cafeaua cu lapte isi pierde efectul stimulant, revigorant. Se spune despre cafea ca previne starile depresive.

La fel cum unele persoane spun ca aceasta bautura le da o stare de agitatie. Specialistul nostru spune ca, asa cum fiecare reactioneaza diferit la medicamente, la boala, la fel putem reactiona si la cafea. Aceasta bautura poate avea efecte pozitive in unele cazuri de depresie si anxietate si efecte negative in altele.

Cafeaua este saraca in proteine si zaharuri, contine mai mult zaharuri polimerizate, sub forma de celuloza, care nu ingrasa. Cafeaua stimuleaza arderile si mareste productia de energie. Aceasta inseamna ca o cafea, doua pe zi contribuie la mentinerea greutatii in limite normale prin arderea caloriilor care provin din grasimi.

Efectul de stimulare a arderii grasimilor se datoreaza continutului de vitamina B3. O ceasca de cafea neagra furnizeaza organismului 1 miligram din aceasta vitamina, precizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Pentru aceasta insa trebuie sa bem cafeaua fara zahar, fara lapte, fara frisca. Daca o indulcim, dispare efectul de ardere a grasimilor, pentru ca apar caloriile din zahar.

Stimuleaza imunitatea
In functie de starea de sanatate, putem bea trei-patru cesti cu cafea zilnic. In unele cazuri, cafeaua poate stimula imunitatea. Printre proprietatile cafelei se numara si aceea de usor laxativ, fiind indicata in constipatia usoara. Cafeaua poate provoca insomnie, mai ales daca este consumata inainte de culcare.

Consumul de cafea poate crea dependenta, de care totusi se poate scapa repede. "Cafeaua nu trebuie consumata de la virste fragede, cu precautie in adolescenta si din nou cu precautie de catre batrani. Cafeaua este contraindicata femeilor insarcinate", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Persoanele cu afectiuni ale tubului digestiv nu tolereaza cafeaua pregatita la ibric. Zatul contine celuloza si poate fi iritant pentru tubul digestiv. In asemenea cazuri este de preferat cafeaua espresso, fara zat si cu mai putina cafeina.

CANCER
Datorita cafeinei, fibrelor, cafeaua ajuta la prevenirea cancerului. Medicii de la Universitatea din Tokyo (Japonia) au tinut sub observatie 90.000 de femei si barbati. S-a demonstrat ca aceia care beau doua-trei cesti de cafea zilnic au un risc scazut de a suferi de cancer hepatic.

COMPARATIE
Unele persoane sustin ca nesul (cafeaua solubila) este mai tare decit cafeaua macinata. Depinde de cantitatea de cafea folosita. O lingurita de cafea macinata contine de doua ori mai multa cafeina decit o lingurita de cafea solubila.

STIATI CA
● Boabele de cafea trebuie pastrate la frigider, in recipiente inchise ermetic, pentru a-si pastra aroma.

● Consumul excesiv de cafea provoaca tremuraturi, transpiratie, insomnii, palpitatii, cresterea tensiunii arteriale.

● Daca boabele verzi de cafea sint depozitate in conditii necorespunzatoare de umiditate si temperatura, exista riscul de a dezvolta micotoxine periculoase. Acestea nu modifica gustul sau aroma, insa au efect hepatotoxic. Micotoxinele nu sint distruse prin prajirea cafelei.

● Hipertensivii pot sa bea cafea numai dupa ce au consultat medicului.

● Excesul de cafea poate creste nivelul colesterolului in singe, pentru ca persoanele care beau multa cafea au si tendinta de a consuma mai multe grasimi saturate.

● Romania se situeaza pe unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste consumul de cafea pe cap de locuitor. In Romania sint consumate anual 2,3 kg de cafea pe cap de locuitor, in Germania - 6,64 kg, Austria - 4,49 kg, Ungaria - 3,54 kg, Bulgaria - 3,26 kg, Polonia - 3,04 kg.

Citeste jurnalul.ro

Uleiul de trandafir nu trebuie sa va lipseasca din trusa... Horoscopul iubirii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x