patlagina este un remediu naturist folosit in medicina populara pentru tratarea febrei, a ranilor, dar si a afectiunilor prostatei.
Pentru ca are proprietati terapeutice foarte apreciate: antimicrobiene, emoliente, antiinflamatorii, expectorante, diuretice, cicatrizante, depurative, astringente, hemostatice.
Patlagina isi dovedeste eficienta si in tratamentul furunculelor, al abceselor, bronsitelor, diareii, hemoroizilor, astmului, raguselii, ulcerului duodenal, tusei si al unor boli ale cailor respiratorii.
DIN PLAFAR
Pentru ameliorarea alergiilor de sezon, incercati capsulele de patlagina. Acestea sunt disponibile in plafare. Capsulele contin pulbere din frunze de patlagina mare. Specialistii recomanda cate o capsula inainte de mesele principale.
BENEFICII:
- prin consumul a doua cani cu ceai de patlagina pe zi, treptat, vom obtine o calmare a simptomele ulcerului, gastritei, bronsitei cronice, astmului si a tusei;
- compozitia rezultata din pisarea frunzelor de patlagina este folosita pentru vindecarea arsurilor, a taieturii si a intepaturii de insecte;
- siropul de patlagina ajuta la tratarea tusei si a bronsitelor.
Frunzele de patlagina contin:
n) mucilagii
n) vitaminele A, C si K
n) glicozide amare
n) tanin
n) flavone
n) caroten
n) pectine
CLASIFICARE
Exista doua tipuri de patlagina: ingusta si mare. Patlagina ingusta are mai multe denumiri populare: minciuna, limba-sarpelui, iarba taieturii. Patlagina mare este cunoscuta popular ca minciuna mare sau iarba-grasa. Planta nu are un miros specific, dar gustul este acrisor-amarui.
UZ COSMETIC
Din semintele de patlagina se poate obtine un extract uleios, care are o actiune antiinflamatoare si protejeaza pielea fata de actiunea razelor ultraviolete. Totodata, frunzele de patlagina au efect hidratant asupra tenului uscat.
Citeste jurnalul.ro