Patul este ca un sanctuar. Cand suntem obositi si vulnerabili, ne cocolosim in pat si tragem o plapuma pufoasa peste noi pentru a crea o senzatie de confort si siguranta.
Este locul in care ne retragem cand suntem bolnavi sau doar avem o migrena si cand vrem sa ne recapatam puterile.
Dar toate aceste atribute pozitive se pierd atunci cand patul devine o zona in care se dezvolta bacterii si alergeni, atunci cand lenjeria nu este schimbata saptamanal.
De ce trebuie schimbata o data la maxim 7 zile?
In timpul somnului corpul elimina transpiratie, uleiuri ale pielii, par si piele moarta care se depun uneori nevazut pe lenjeria de pat. In jur de 5 grame de piele moarta se poate acumula pe cearsafuri intr-o saptamana. Desi o cantitate infima pentru noi, este mai mult decat suficienta pentru baceteriile microscopice care se vor hrani din ea.
Insectele de praf nu se vor hrani cu sangele celor dorm ca gandaceii de pat, in schimb vor lasa reziduuri in timp ce vor misuna prin pat. Acestea pot face oamenii sa stranute, sa respire greu si sa aiba o stare generala proasta.
Ele pot totodata agrava astmul, cauza lacrimarea ochilor si induce probleme respiratorii. Daca te trezesti scarpinandu-te si stranutand este un semn ca trebuie sa schimbi lenjeria. Cele mai grave iritatii apar in general dupa doua saptamani de folosire a acelorasi lenjerii.
Care sunt cele mai bune metode de curatat?
Masinile de spalat ofera acum optiunea de a folosi apa calda sau rece. Cu toate acestea, pentru cearsafuri e recomandat sa folosim apa fierbinte. Majoritatea bacteriilor si insectelor de pat au nevoie de temperaturi ridicate pentru a fi distruse. De aceea, cearsafurile ar trebuie spalate si uscate la temperaturi mai ridicate de 75 de grade.
Ar putea fi o problema pentru tesaturile delicate din matase si cu broderii sau din materiale ieftine care se rup usor. De aceea este bine ca atunci cand cumparati lenjerie noua, sa va asigurati nu numai ca sunt comfortabile, dar si ca rezista la numeroase spalari. Verificati si eticheta pentru a vedea temperatura maxima pe care o suporta.
Pentru cei care vor sa aiba cearsafuri delicate, luxoase, le pot spala in apa calduta, dar apoi sa le calce bine cu un fier de calcat cu aburi.
Puteti sa le duceti si la curatatorie, dar aceasta este o optiune cam costisitoare.
sursa: thehousingforum.com
Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰