Aproximativ 80% din persoanele infectate cu virusul herpetic nu au simptome. Atunci cand apar, pot fi: arsura, mancarime sau durere locala, urmate de aparitia unui buchet de vezicule cu lichid care se sparg usor si lasa umflaturi de culoare rosie.
Transmisa de cele mai multe ori prin contactul direct cu leziunea, infectia se cantoneaza la nivelul ganglionilor nervosi din apropierea locului lezat. Infectia ramane toata viata si este reactivata de diversi stimuli: febra, traumatism, peelingul chimic, stres emotional, menstruatia, expunere la soare.
Reactivarile sunt mult mai frecvente si mai severe la pacientii cu imunitate scazuta.
Ne putem feri de infectia cu virusul herpetic?
Foarte greu, deoarece persoanele infectate, asimptomatice, pot transmite virusul prin saliva (HSV1) sau secretii genitale (HSV2). De aceea trebuie evitat contactul cu persoane infectate, indiferent daca au sau nu leziuni active, folosirea in comun a prosoapelor sau a veselei.
Tratamentul consta in metode ce amelioreaza simptomele, reduc durata si severitatea episodului si scad frecventa recidivelor. Pentru leziunile necomplicate se recomanda folosirea unei creme antivirale in asociere cu una antibacteriana pentru prevenirea suprainfectiei.
Pentru diminuarea senzatiei dureroase se pot asocia antialgice sau antiinflamatoare. Daca localizarea herpesului este in zona genitala sau in alta regiune a corpului decat buzele, trebuie sa ne prezentam la medic pentru a avea diagnostic corect.
Citeste Revista Felicia
Tinerii lupta cu fructe impotriva tigarilor... Lucrurile second-hand: care sunt indicate si de care sa te feresti...