TONALITATI. NUANTE
Unele studii au constatat ca bebelusul are mai multe tonalitati ale plansului, ce pot fi corelate unei anumite situatii, lucru pe care, de altfel, fiecare mama il cunoaste in mod empi¬ric. Mai mult decat atat, exista in plans chiar nuante specifice limbii bebelusului. Cu alte cuvinte, bebelusii plang cu "accent"! Nu va ingrijorati insa! Oricat de stresant ar fi, veti reusi, in timp, sa descifrati toate cerintele pe care copilul dumneavoastra vi le dezvaluie plangand si, treptat, veti coopera din ce in ce mai bine. Nu uitati ca, de multe ori, tocmai lipsa plansului, apatia, lipsa de reactie a copilului sunt cu adevarat ingrijoratoare.
REPRIZE DE 10-15 MINUTE
In general, bebelusii plang cam una-trei ore pe zi, de obicei, in reprize de cate 10-15 minute, de mai multe ori pe zi. In alte zile, poate plange mai mult. De obicei, cauzele sunt inofensive, banale, dar cu unele consecinte. In primul rand, foamea. La inceput, bebelusul mananca la doua-trei ore, apoi ajunge la aproximativ sase mese pe zi.
In timp, orarul meselor se stabilizeaza in functie de nevoile si particularitatile copilului. Exista mame care adopta un program deschis de hranire a copilului, fara a respecta un orar anume, ci ori de cate ori acesta doreste. Indiferent de sistem, bebelusii semnaleaza plangand cand se apropie ora mesei, devenind nerabdatori. Alteori, ei plang si in timpul mesei: pentru ca nu au o pozitie buna de alaptare, pentru ca nasul e presat si nu pot respira bine, pentru ca mama are prea putin lapte sau acesta are un gust particular, cauzat de unele alimente consumate (ceapa, usturoi, varza, unele medicamente etc.). Sau pentru ca uneori orificiul tetinei nu este suficient de mare sau orientat corespunzator. Nu trebuie neglijat ca bebelusii pot plange si de sete, mai ales in anotimpul cald, cand li se pot da cateva lingurite cu apa plata, apa fiarta si racita sau ceai.
SCUTECUL MURDAR
O alta cauza de reprosuri zgomotoase manifestate prin plans o reprezinta scutecul murdar. Unii bebelusi suporta mai usor aceasta situatie, dar cei cu pielea mai sensibila semnaleaza imediat evenimentul, de aceea scutecul trebuie controlat cand copilul plange si schimbat daca se impune. Gazele abdominale produc si ele disconfort, de aceea trebuie sa se astepte cu rabdare producerea eructatiilor dupa ce copilul mananca. Este bine ca manevrele sa fie repetate de mai multe ori in timpul zilei, nu numai dupa masa. Copilul trebuie tinut in brate vertical, cu capul sprijinit de umarul mamei, iar cu o mana se bate usor pe spate pana se produce eliminarea gazelor, "ragaitul".
Citeste restul articolului pe Jurnalul National
sursa foto: the-parenting-magazine.com