Lumânările sunt un simbol al credinței și al luminii. Ele însoțesc rugăciunile către Divinitate, iar lumina acestora îi călăuzește pe creștini în vremurile încercate de greutăți.
Tocmai de aceea este bine ca în timpul rugăciunilor să fie aprinsă măcar o lumânare, aceasta atrăgând puterile binefăcătoare.
Semnificația lumânării de la botez
În concepția creștină, lumânarea este lumina primită de la Dumnezeu. Lumânările sfințite în biserică sunt încărcate de simboluri puternice.
De asemenea, chiar și pentru credincioșii care practică alte religii lumânările reprezintă speranță și foc purificator. Ele sunt folosite și pentru a dezvălui viitorul ori pentru a împlini dorințe ascunse.
Lumânarea de la botez este încărcată de unele dintre cele mai frumoase simboluri. Cei mai mulți consideră că aceasta are harul de a alina și de a alunga durerile micuțului atunci când este bolnav.
În tradiția creștină se spune că lumânarea trebuie aprinsă a doua zi după botez, atunci când nașa spală copilul. Se spune că lumina lumânării va ocroti sufletul micului crșetin. De asemenea, lumânarea poate fi aprinsă la tăierea moțului copilului sau în fiecare an la aniversarea acestuia.
Citește și: Lumânarea: ce semnifică dacă o visezi aprinsă sau stinsă. Mesajele transmise în timpul somnului
Obiceiuri străvechi legate de lumânarea de botez
Potrivit Libertatea, în unele zone ale țării, se taie capătul de jos al lumânării și se dăruiește nașei, care îl va ține la icoană. Ea îl poate aprinde în timpul rugăciunii sau când descântă de deochi.
De asemenea, fetele, când ajung la vârsta măritișului, este bine să-și împodobească lumânarea de botez cu busuioc și să o aprindă în zilele de mare srbătoare, de Paște sau de Crăciun.
Cum se foloseau lumânările de nuntă
În vremurile străchevi se aprindeau lumânări pentru cuplul de tineri căsătoriți pentru a-i proteja de rele, dar și pentru a fi luminați la suflet de credință și să aibă speranță în Dumnezeu. În ciuda acestor semnificații, în contemporaneitate, lumânrile de nuntă reprezintă mai mult niște obiecte de decor.
Conform tradiției creștine, la opt zile după cununie, mirii și nașii lor trebuie să meargă la biserică, unde vor aduce și lumânările de la nuntă. Preotul le va citi o dezlegare, le va vorbi despre căsnicie și va aprinde lumânările din nou.
În trecut, acestea erau lăsate la biserică pentru a fi folosite la slujbe, însă astăzi sunt luate acasă. Acestea pot fi aprinse la marile sărbători, la momente de bucurie în familie, precum nașterea unui copil, dar și la momentele de mare cumpănă.
Este recomandată folosirea unor lumânări din ceară naturală, din miere de albine, pentru evenimentele importante din viață, precum botezul și cununia.