Talismanele sunt obiecte cărora noi le atribuim puteri magice, de protecție. De obicei este vorba de obiecte de mici dimensiuni, precum bijuteriile, care sunt ușor de purtat.
Cuvântul „talisman” provine din limba greacă („teleo”) și înseamnă „a reuși/a îndeplini/a face să se întâmple”.
Talismanele sunt prezente în aproape orice religie a lumii și sunt folosite în multe scopuri: pentru protecție, sănătate, succes, câștig financiar, noroc în dragoste. Chiar și acum se poartă aceste accesorii și poți alege dintr-o gamă variată de talismane de argint Talinda, astfel încât vei găsi cu siguranță modelul pe care ți-l dorești.
Ține cont însă că talismanul nu trebuie ales doar pe criterii estetice, ci și în funcție de simbolul pe care îl reprezintă. În acest articol îți prezentăm câteva dintre cele mai folosite talismane și îți explicăm semnificația lor.
Steaua lui David
Este unul dintre cele mai cunoscute talismane, fiind cunoscută mai mult sub numele de „steaua cu șase colțuri”. Această stea este de fapt alcătuită din două triunghiuri suprapuse și reprezintă semnătura regelui evreu David, un important personaj din Biblie.
Cele două triunghiuri suprapuse sunt de fapt scrierea numele său: în limba ebraică, „David” se scrie din doar 3 litere - D(alet), V(av), D(alet). Litera Dalet are reprezentarea grafică a unui triunghi și pentru că în numele David apare de două ori această literă, avem două triunghiuri. Litera Vav înseamnă în limba ebraică „șase” - de aici steaua cu 6 colțuri. Aceste șase colțuri semnifică protecția divină, care vine din toate direcțiile: nord, sud, este, vest, sus și jos. Regele David folosea acest simbol în timpul luptelor, pe scut, pentru a fi protejat.
Hamsa
Sub forma unei mâini stilizate, acest talisman se mai numește „Mâna lui Miriam” sau „Mâna Hamesh”. Este un talisman cu origini foarte îndepărtate și este folosit pentru protecție în fața deochiului, dar și pentru a atrage asupra purtătorului protecția divină și ajutor din partea divinității, fiind numită uneori și „Mâna lui Dumnezeu”.
Scarabeul egiptean
În vechea religie egipteană, scarabeii erau venerați sub forma zeului Khepera. Egiptenii erau fascinați de modul în care puii de scarabeu pot ieși singuri la suprafață, din pământul unde au fost depuse ouăle. De aceea, ei au primit denumirea „Khepera”, care înseamnă în vechea limbă egipteană „cei care reușesc/cei care ies la lumină”.
Egiptenii credeau că zeul scarabeu Khepera împinge Soarele spre apus în fiecare zi, la fel cum această insectă împinge bulgării de bălegar. Prin urmare, scarabeul avea un rol important în religie egipteană, fiind un simbol al reușitei, dar și al echilibrului, asigurând deplasarea Soarelui pe cer.
Crucea
Poate nu te-ai gândit că și crucea este de fapt un talisman, dar este unul dintre cele mai folosite și mai puternice talismane. La origine a fost un simbol păgân, dar acum este purtat de creștini, ca simbol al victoriei lui Iisus asupra morții și păcatului. Cei care poartă o cruce își afirmă astfel credința, dar se simt și protejați de divinitate.
Nodul tibetan
Acest talism, numit și „Nodul fără sfârșit” sau Srivatsa, este unul dintre cele opt simboluri ale budismului tibetan. Nodul semnifică efectele, consecințele karmice ale fiecărei acțiuni: orice faci are un efect, chiar dacă acesta va fi resimțit în altă parte. Această idee este redată simbolic printr-un nod imposibil de desfăcut: dacă tragi de o parte a nodului, încercând să-l desprinzi, o altă parte a nodului se va strânge și mai mult.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute și folosite talismane. Alege modelul care ți se potrivește ție, în funcție de semnificația pe care o cauți la o bijuterie de acest fel.
Calendar ortodox 15 octombrie. Cui trebuie să-i spui ”La mulți ani”.... Eticheta și țesăturile hainelor. Ce materiale ne sunt recomandate să purtăm...