Tehnologia a evoluat, astfel că azi calitatea și confortul regăsit în casa ta a crescut. Dacă înainte deschiderea ferestrei era singura modalitate în încercarea de a avea o temperatură interioară dorită, astăzi opțiunile sunt variate. Dacă îți dorești un confort termic sporit fie vară, fie iarnă și scăderea semnificativă a facturilor, ia în considerare pompele de caldură. Dacă nu ești familiarizat cu ceea ce implică aceste pompe de caldură moderne, află mai multe din rândurile de mai jos.
Ce este o pompă de caldură și cum funcționează?
Sistemul pompelor de caldură asigură rapid și eficient atât încălzirea, cât și răcirea casei, dar și apă caldă menajeră.
Pompele de căldură geotermale, cunoscute și sub numele de pompe de căldură sol-apă transferă caldura stocată în pământ în interiorul casei, în zilele reci de iarnă. Pe timpul verii principiul se inversează și căldura este extrasă din casă și transferată în sol.
Pământul are o temperatură constantă de 8 - 12 grade Celsius, iar extragerea energiei din sol este realizată prin intermediul unor foraje (tuburi introduse în pământ) prin care circulă o soluție compusă din apă și antigel. Acest agent termic trece prin schimbătorul de căldură al pompei de caldură (din camera tehnică) și alimentează apoi sistemul de încălzire din casă (ex.: încălzire prin pardoseală).
Cum sunt instalate pompele de căldură sol-apă?
Există două posibilități, sonde orizontale, caz în care trebuie să fie suficient teren disponibil sau situația sondelor verticale (cu avantajul de a fi păstrate temperaturi constante pe tot parcursul anului). Alegerea va depinde de spațiul disponibil și de condițiile solului.
Avantajele în cazul sondelor orizontale este costul mult mai redus de montaj, dat fiind faptul că nu este necesară realizarea forajelor. Serpentina orizontală se montează la o adâncime de 1.5 - 2 m. Este foarte importantă instalarea corectă, distanțarea corespunzatoare a țevilor.
Sondele verticale sunt cel mai des folosite. Forajele adânci ajung la o adâncime unde solul are o temperatură constantă, aproximativ 12 grade Celsius indiferent de anotimp. Deci nu există șansa de fluctuații ale temperaturii.
Pompele de caldură - economie de bani, confort la cel mai înalt nivel
Pompele de căldură reprezintă o investiție în viitor. Acestea au o durată lungă de viață, nu necesită verificări, revizii, nu există pericolul de explozie ca în cazul centralelor pe gaz. Nu cari si depozitezi lemne, peleți, ca în cazul centralelor pe lemne. Nu consumi foarte multă electricitate ca în cazul centralelor electrice.
Pompele de căldură au ca sursă energia regenerabilă - căldura din sol, prin urmare în ciuda investitței mai mari, costul achiziției se amortizează în câțiva ani, datorită facturilor cu mult reduse. Pompele de căldura sunt de 4-5 ori mai economice decât o centrală electrică, așadar diferența de bani rămâne în buzunarul tău.
Pompele de căldură asigură pe lângă căldură, și răcirea în timpul verii. Deci nu mai este nevoie să instalezi aparate de aer condiționat.
În plus, pompele de căldură protejează foarte mult mediul datorită emisiilor scăzute de CO2, comparativ cu sistemele tradiționale.
Foarte important, angajează pentru instalarea pompelor de căldură o firmă profesionistă, cu experiență, care deține utilaje performante și despre care ai auzit recomandări bune.