Antena Căutare

Cinema-ul pentru copii, problema adultilor

Festivalul International de Film pentru Copii si Tineret "Punguta cu doi bani" desfasurat la Piatra-Neamt a aratat ca este extrem de necesar sa se acorde atentie productiilor cinematografice de acest gen. Desi vremea a fost capricioasa in perioada festivalului (29 iunie-3 iulie), spectatorii au venit la cinematograf cu droaia. Mici si mari, ei au fost atrasi de eveniment prin buna organizare a celor implicati.

A fost o sarbatoare, de care au putut auzi si micutii de la cresa si gradinita, si elevii, si parintii.


In aceasta perioada, cocosul - mascota festivalului - a avut o misiune importanta: sa "cante" si sa anunte evenimentul de fiecare data cand incepea o proiectie. Venind din peregrinarile sale in prima zi de festival, pintenatul de doi metri a stat pe scena cinematografului Dacia-Panoramic, spre bucuria publicului. Pentru ca micii spectatori sa se simta bine, organizatorii festivalului au fost nevoiti chiar sa primeneasca sala de cinema, care e de "moda veche" cum s-ar spune.

Articolul continuă după reclamă

In afara de Draga Olteanu Matei, au venit la festival si vedete mai tinere, care au jucat in filme pentru copii, printre care Medeea Marinescu, publicul aplaudand-o si asaltand-o pentru autografe, dupa proiectia filmului "Maria Mirabela" de Ion Popescu GOPO, in care actrita a intruchipat-o, in 1981, pe micuta Mirabela, si Bianca Brad, interpreta in filmul Elisabetei Bostan "Zambet de soare" (1987), de la care tineri si maturi solicitau autografe.

Publicul a fost impresionat de filmele romanesti, dar si de cele trei productii straine din festival: "Crcodilii" (Germania), "Daniel si cainii inteligenti" si "O incarcatura pentru Africa" (productii canadiene), despre care unii critici spun ca sunt admirabile.

Festivalul este competitiv. Printre membrii juriului s-a numarat si criticul Magda Mihailescu, care, referindu-se la acest gen de productii cinematografice, a spus pentru Jurnalul National: "S-a vazut ca acest festival are ratiunea de a exista. Se vede din entuziasmul copiilor, fie mici, fie mari. Acest entuziasm m-a impresionat si m-am bucurat alaturi de ei. Existenta lui este totusi conditionata de o productie de film minima, care sa poata intra in competitie cu alte filme. Asa cum s-a vazut, se fac filme foarte bune in lume, filme medii, nu capodopere, dar de o valoare foarte buna. Copiii de azi sunt inteligenti, crescuti cu toate minunile tehnicii, si asta le-a ascutit perspicacitatea si simtul de a discerne si de a se raporta la realitate (...)".

Cu gandul la micul public, maturii acestui festival au pus la cale si un simpozion, intitulat "Violenta in filmul pentru copii si in filmul animat", moderator fiind prof. univ. dr Titus Vijeu. Iata ce ne-a spus el referitor la aceasta tema: "Nu se fac la noi filme pentru copii, dar nu putem oculta prezenta violentei. Violenta se manifesta in varii forme aici si aiurea, dovada fiind programele de televiziune care ne fac partasi involuntar la aceste complicate stari psihotice ale omului.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Jurnalul

Adevarat sau fals? Sapte mituri despre plaja... Tarta cu zahar brun a la Statele Unite ale Americii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x