Antena Căutare

Comunicarea prenatala - benefica celor mici, dar si parintilor

Chiar daca idea poate parea deplasata, copiii sunt capabili sa perceapa sunete inca din perioada in care se afla in burta mamei. Intr-un studiu realizat in America, nou nascutii ai caror mame vizionau in mod regulat un serial popular in perioada in care erau insarcinate, incetau sa planga atunci cand auzeau melodia de generic.

Dar de ce ar purta adultii conversatii cu un fat in loc sa faca altceva? In primul rand pentru ca este distractiv si relaxant si pentru ca ii poate ajuta sa stabileasca o legatura cu cel mic, inca inainte ca el sa se nasca.

Poate functiona si in sens invers, adica sa ajute copilul sa se ataseze de parinti. Acest lucru este mai cu seama important in cazul tatilor. Multi barbati sunt gelosi pe legatura spontana create intre cel mic si mama sa. Dar o buna parte din acest atasament vine din faptul ca ei aud vocea mamei mult mai des, de fapt in mod constant pe perioada celor noua luni de viata intrauterina. Daca si tatal petrece mult timp "discutand" cu cel mic, acesta din urma ii va recunoaste mai usor vocea dupa nastere.

Unii cercetatori cred ca acest tip de comunicare prenatala stimuleaza creierul bebelusului, sporind dezvoltarea celulara a nervilor si ajutandu-i sa proceseze informatii mai eficient. Cu alte cuvinte, ei cred ca acesti bebelusi sunt mai inteligenti. Tot ei sustin ca acesti copii plang mai putin, au o putere de concentrare mai ridicata si au capacitatea de a fi mai creativi si inclinati spre muzica.

Exista si voci care spun ca o astfel de stimulare prenatala nu prea functioneaza, insa in mod cert nu are efecte negative. Daca vrei sa incerci acest lucru, ia in considerare cateva aspecte:

- Ia-o incet: aminteste-i sotului ca desi este grozav ca vrea sa comunice cu cel mic, sa nu transforme acest lucru in ceva obositor pentru tine. Pe de alta parte, ia in calcul faptul ca unii cercetatori a descoperit ca femeile care vorbesc cu bebelusii lor inainte de nastere au parte de travalii mai scurte si nasteri naturale mai usoare.

- Vorbiti destul de tare. Nu inseamna ca trebuie sa tipati, insa sufficient incat o persoana din celalat capat al incaperii sa va poata auzi.

- Faceti ca acest obicei sa fie unul regulat. Alegeti cateva momente ale zilei pe care sa le alocati acestui lucru, pentru ca cel mic sa se obisnuiasca astfel cu un anumit ritm; de doua ori pe zi ar trebui sa fie suficient.

- Adaugati putina interactivitate: a pune mereu aceeasi muzica sau a citi poezii este grozav, insa optati pentru un pic de varietate. Copiii nu vor raspunde la lucrurile care ii plictisesc.

- Faceti acest lucru fara presiune, stres: nu exista nicio garantie ca veti obtine efecte spectaculoase. Dar cel putin veti avea o activitate distractiva.

Foto: beginnerbaby.com

VIDEO! Vitamina B6 nu trebuie sa ne lipseasca... Emma Watson a baut vin prima data la 7 ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x