Poti incuraja micutul sa isi dezvolte aptitudinile, oferindu-i destule stimulente pentru a se juca folosindu-se de maini: sa deseneze, sa construiasca sau sa se joace cu mingea. Plaseaza aceste obiecte in fata lui si nu pe laterala si vei vedea ca preferinta pentru folosirea unei anumite maini va incepe sa se observe gradat.
Stangaci? Nicio problema
Desi 9 din 10 persoane sunt dreptace, stangacii functioneaza la fel de bine ca si restul. Ei au o asa numita "dominanta mixta a creierului" si sunt astfel capabili sa faca multe activitati cu ambele maini. Din moment ce folosirea cu precadere a unei maini are legatura cu acea parte a creirului care este dominanta, stangacii tind sa aiba aptitudini spatiale destul de bune - cateva exemple fiind Leonardo da Vinci, Michelangelo si Picasso.
Sa alegi care va fi mana?
Daca te gandesti sa inveti copilul de mic sa foloseasca mana dreapta de exemplu, pentru a te asigura ca nu va fi stangaci, afla ca aceasta aptitudine este una innascuta, nu se invata, de aceea, un astfel de exercitiu lucreaza impotriva dezvoltarii normale a copilului si actioneaza ca un factor de stres asupra creierului aflat in dezvoltare.
Desi in cazul scrisului, a schimba mana folosita este ceva ce se realizeaza fara probleme, este recomandat ca cel mic sa fie incurajat sa o foloseasca pe care o prefera. A fi stangaci nu este un handicap, ci doar o alta latura a normalitatii.
foto: imaginethatpotterywerks.com
Mini Monet - pictor genial la doar 8 ani... Fa o salata cat mai sanatoasa...