Cicatrizante
Petalele de crin au efect antimicrobian, calmant si cicatrizant, de aceea sint recomandate tenurilor cu probleme precum acneea, ranile, arsurile usoare si chiar in tratamentul panaritiilor sau abceselor. Cu o lingura de petale proaspete de crin la o cana cu apa (250 ml) se poate prepara o infuzie sau un decoct.
Dupa ce se strecoara, cu apa se spala sau se curata fata cu comprese. Petalele fierte obtinute din infuzie sau decoct se pot aplica pe ten, caldute. Ele albesc tenul si il curata de orice pete. Mastile cu petale de crin au ca baza mierea, in cazul tenurilor uscate, sau argila, pentru tenurile grase.
Din flori de salcim se prepara infuzii si decocturi dupa aceeasi reteta, iar lichidul obtinut se amesteca cu miere sau argila. Chiar si tecile florilor au o intrebuintare terapeutica, daca aveti rabdare sa curatati petalele.
Infuzia cu aceste teci curata foarte bine pielea iritata, inrosita. O alternativa la aceasta solutie este infuzia de trei-frati-patati, care calmeaza pielea iritata, cu alergii si eczeme. Infuzia se foloseste si in masti, care au ca baza mierea sau argila.
Flori de trifoi
In luna iunie, florile albe sau rosii de trifoi se pot intrebuinta ca demachiant. Intr-un vas cu apa se pun la macerat citeva linguri de flori proaspete de trifoi. Se lasa de dimineata pina seara, iar cu florile din macerat vom prepara o masca cu miere. Ea are efect purificator si poate fi folosita pentru orice tip de ten, ne asigura dr Cristina Balanescu.
Nu trebuie sa uitam in acest sezon nici petalele de trandafir, care au proprietati tonifiante. Petalele se pregatesc sub forma de macerat la rece: se taie marunt, se pun in apa rece de seara pina dimineata, apoi ne putem spala fata cu aceasta apa.
Uleiul de trandafir are proprietati dezinfectante, ne apara tenul de efectele nocive ale poluarii, combate acneea si netezeste ridurile.
jurnalul.ro Cumpara masti de sezon!... Legatura copilului cu jucaria preferata...