Antena Căutare

Cum alungi tristetea copilului tau

Tristetea este un sentiment pe care il experimenteaza si cei mici. Potrivit specialistilor, el este parte a procesului de maturizare

Comunicarea este esentiala

Unii copii pot sa se refugieze in ei insisi si sa nu doreasca sa vorbeasca cu parintii. Poti sa-i lasi un timp, dar apoi trebuie sa gasesti o cale de comunicare. Poti constata lucruri dintre cele mai surprinzatoare, cum ar fi faptul ca se invinovateste pentru evenimentul ce le-a cauzat starea de tristete (moartea unei persoane dragi sau a animalului preferat, mutarea celui mai bun prieten in alt oras etc.).

Datoria parintilor este sa-l faca sa inteleaga ca nu este vina nimanui pentru astfel de evenimente si cu atat mai putin a lui. Copilul va dori atunci sa afle care este adevarul. In functie de varsta fiecaruia, trebuie sa gasesti o modalitate de a-i explica.

Nu fii surprins nici daca copilul va manifesta si alte sentimente, cum ar fi teama sau furia. De altfel, starea lui de spirit se poate schimba brusc in astfel de momente. Un copil pus numai pe joaca poate deveni dintr-o data apatic si dornic sa stea doar in bratele mamei, iar un copil cuminte poate face tot felul de nazdravanii.

Distrage-i atentia

O buna modalitate pentru a-l face pe copil sa scape de starea de tristete este sa-i oferi posibilitatea sa faca lucrurile care ii plac cel mai mult si sa-si practice hobby-urile. Lasa-l sa se joace cu orice isi doreste, mergeti in vizite ori lasa-l sa petreaca mai mult timp cu prietenii. Nu uita ca in orice situatie copilul poate sa izbucneasca in plans din senin. Atunci cand este in compania altor copii trebuie sa-l protejezi de vorbele lor rautacioase si sa-l convingi ca plansul este o modalitate normala de manifestare a tristetii atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Cand ceri ajutorul psihologului

Sunt cazuri in care ajutorul specializat este absolut necesar pentru a-ti ajuta copilul. Se intampla atunci cand cel mic nu reuseste sa treaca peste momentele de tristete si poate deveni depresiv.

Cele mai frecvente manifestari in astfel de situatii: pretinde ca nu s-a intamplat nimic, neaga evenimentul nefast care s-a petrecut; devine agresiv si adesea ii raneste pe altii; starea de tristete se prelungeste foarte mult; se izoleaza si nu vrea sa se mai joace cu alti copii si nici macar sa vorbeasca cu prietenii lui; notele pe care le obtine la scoala incep sa scada; incepe sa vorbeasca despre sinucidere.

sursa: revista Felicia

foto: treatmentonline.com

Slabeste si elimina celulita cu uleiuri esentiale!... Rujul perfect pentru vara asta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x