Duminica este ziua pe care trebuie să o închinăm lui Dumnezeu și din această cauză trebuie sa ne-o petrecem duferit faţă de celelalte zile ale săptămânii. În Vechiul Testament era Sabatul iar în Noul Testament Duminica este ziua Domnului.
Scrierile creștine amintesc despre pedeapsa cu moartea aplicată celor care nu respectau ziua de duminică(Vechiul Testement). Care erau motivele acestei pedepsei acesteia?
1. În Cartea Facerii se spune: „Şi a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut. Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială.” (Facerea 2, 2-3)
2. Este ziua care ne amintește de eliberarea poporului lui Israel de sub dominaţie egipteană. „Păzeşte ziua odihnei, ca să o ţii cu sfinţenie, cum ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău. Şase zile lucrează şi-ţi fă toate treburile tale. Adu-ţi aminte că ai fost rob în pământul Egiptului şi Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mână tare şi cu braţ înalt şi de aceea ţi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să păzeşti ziua odihnei şi să o ţii cu sfinţenie.” (Deuteronomul 5, 12-15)
Cum ar trebui să ne comportăm în zilele de duminică?
- cărțile sfinte spun să nu ne perturbăm liniștea cu gânduri rele, lecturi şi jocuri necuviincioase
- trebuie ca în fiecare duminică să mergem la Sfânta Liturghie
- să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate
- să ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos
- să citim din Sfânta Scriptură şi să reflectăm asupra cuvintelor pe care le citim.
Rugăciunea zilei de duminică
Ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om. Ție deci, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin și-Ți mulțumesc foarte pentru Darurile cele mari ce ai făcut și le faci tuturor făpturilor Tale.
Inima mi se bucură și se desfătează când stau și cuget cum că numai Tu Însuți ești Dumnezeu Atotsfint, Atotintelept, Atotputernic, necuprins, încât nici o bunătate și nici o mărire nu-Ți lipsește. Tu ești Unul Dumnezeu în Trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfînt. Numai pe Ține Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Te măresc, Ție mă închin și-Ți servesc pururea, cu toată inima și cu toată puterea.
O, Părinte Sfinte, îndură-Te de noi! O, Binecuvântat Fiu al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-mi Darul și acoperământul Tău!
Mult îndurate Stăpâne, rogu-Te, să uiți păcatele mele cele multe, după mulțimea îndurărilor Tale. Mulțumesc din toată inimă pentru bunătățile ce-mi trimiți în toate zilele, mai vârtos însă pentru răbdarea Ta cea mare, că nu m-ai pedepsit după mulțimea păcatelor mele, ci aștepți căința mea, că un iertător Atotbun și îndurat.
Doamne Iisuse Hristoase, dă-mi Darul ca să petrec bine și creștinește în această săptămână și să nu mai păcătuiesc Ție, nici cu cugetarea, nici cu cuvântul nici cu fapta întru mărirea și onoarea Învierii Tale celei de-a treia zi și a venirii Duhului Tău Celui Sfânt asupra Apostolilor.
Îndeosebi mă rog pentru ajutorul Tău, Prea Bunule Stăpâne, ca să mă cunosc pe mine, să mă căiesc de păcatele mele și să mă indreptez cu mărturisirea; iar în ora morții să fiu aflat pregătit, cuminecat și cu inima curată, și să fiu aflat demn de Împărăția Ta cea veșnică. Amin.
Citește și: Sfânta Parascheva de la Iași: rugăciunea celor care vor să se căsătorească
Calendar ortodox 2019. Când începe următorul post și până când se mai fac nunți și botezuri... Calendar ortodox 7 octombrie. Zi de mare sărbătoare, cruce neagră...