Antena Căutare

Cum gestionezi rivalitatea dintre copiii mici

Odata cu venirea pe lume al celui de-al doilea copil, lucrurile se schimba din nou in dinamica familiei. Desi cei doi parinti stiu la ce sa se astepte, acelasi lucru nu este valabil si pentru intaiul nascut.

Desi copilul cel mare parea sa se bucure ca va avea un frate sau o sora, nu de putine ori nasterea bebelusului este un eveniment primit cu ostilitate. Iar aceasta situatie poate deveni destul de tensionata, de aceea este important sa fie gestionata eficient.

Punctul lui de vedere: inainte ca fratiorul sau surioara lui sa se nasca i s-a spus ca in curand va avea un partener permanent de joaca si cat de grozav va fi sa fie mai multi copii in casa. Apoi cel mic se naste si primul nascut este dezamagit: bebelusul cu fata rozalie, care plange mai tot timpul, iar cand nu face acest lucru, pur si simplu doarme sau mananca, nu este altceva decat un inamic. El rapeste toata atentia cu tipetele sale. Mai mult, chiar daca incearca sa devina prieteni, nimic nu pare sa functioneze. Parintii sunt extrem de atenti si il mustra ori de cate ori pare sa faca ceva interzis in preajma bebelusului. In acest context, este de inteles ca primul copil este destul de confuz in privinta noului membru al familiei.

Ce sa-l inveti: Principala ta grija este aceea de a proteja bebelusul. Apoi sa inveti copilul sa interactioneze cu el intr-un mod adecvat. Poti sa inveti copilul mai mare sa se joace cu cel mic in acelasi mod in care il inveti orice altceva. Vorbeste-i, arata-i, ghideaza-l si ofera incurajari. Pana cand nu ti-ai atins complet scopul, nu lasa deloc copiii nesupravegheati. Accidente de tot felul se pot intampla si cel mai indicat este sa fii precaut.

Urmareste si previne: De fiecare data cand cei doi sunt impreuna, fii prin preajma, atent la ce se intampla. Daca observi ca fratele mai mare devine agresiv sau e pe cale sa faca o miscare ce ar putea rani bebelusul, ia-l pe cel mic in brate si distrage-l pe celalalt cu o jucarie, un cantecel, ceva bun de mancare sau o alta activitate. In acest fel il protejezi pe cel mic si eviti sa spui mereu "nu, nu este voie!". Faptul ca cel mare este mereu mustrat si i se interzic lucruri ii incurajeaza agresivitatea fata de bebelus.

Articolul continuă după reclamă

Lauda: Nu trebuie sa exagerezi, insa este bine sa incurajezi cumva comportamentul adecvat al copilului mai mare. Fa-l sa se simta important in rolul de frate care are grija si il ghideaza pe cel mic, arata-i recunostinta si bucura-te de momentele in care cei doi se inteleg bine.

Ai grija la cuvintele pe care le folosesti: Nu da vina pe bebelus la fiecare pas. Poate te gandesti ca nu faci acest lucru, insa a spune lucruri de genul "nu putem merge in parc, cel mic doarme" sau "nu mai tipa, vei trezi bebelusul" sau "dupa ce il hranesc pe fratele tau, te voi ajuta si pe tine" il pot face pe copilul cel mare sa se gandeasca la faptul ca el nu mai este la fel de iubit de parinti si ca totul graviteaza acum in jurul noului copil, ca el nu mai este important.

Mai mult, va vedea in bebelus sursa tuturor problemelor sale. Mai bine foloseste propozitii de tipul "sunt ocupata acum", "vom merge in parc la amiaza, e mai frumos atunci" si "te voi ajuta in 5 minute". Este o schimbare mica, insa de efect, pentru ca el nu va mai auzi referiri la fratele sau ori de cate ori are nevoie de atentie si diferenta aceasta este importanta.

Foto: baby-wallpapers.net

VIDEO! Reteta: rulou de vita cu sparanghel... FOTO! Elle Fanning a pozat pentru revista Black Book...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x