Antena Căutare

Cum intretinem mobilierul din zambila de apa

Este o planta care se dezvolta abundent, sufocand viata din jurul sau. Dar pentru aceasta adevarata problema ecologica s-a gasit o solutie: planta s-a transformat in materie prima de exceptie pentru mobila

Originara din America de Sud, dar acoperind arii largi in zonele tropicale si mai ales in Asia, zambila de apa este o planta vivace, care creste la suprafata apelor, avand frunze mari si flori albastre violet.

Daca nu ar avea o vitalitate iesita din comun, crescand rapid si formand adevarate plase impenetrabile, care impiedica atat lumina soarelui si oxigenul sa ajunga pe fundul apei, cat si pescuitul, irigatiile si utilizarea economica a fluxurilor de apa, zambila de apa ar fi o planta decorativa, chiar simpatica, desi nici pe departe la fel de spectaculoasa ca ruda sa mai indepartata, nufarul.

Avantaje

Zambila de apa dezvolta tulpini groase, rezistente si flexibile. Capacitatea speciala de dezvoltare rapida - in aproximativ 2-3 saptamani o tulpina taiata de la radacina se reface integral - face ca fibrele obtinute din aceasta sa fie ieftine si usor de gasit, lucru care se reflecta si in pretul produselor finite.

Articolul continuă după reclamă

Zambila se recolteaza manual si se lasa la uscat. Dupa uscare, tulpina este impartita in fibre subtiri, de culoarea pamantului. Fibrele se impletesc, formandu-se franghii de dimensiuni variabile, in functie de tipul de mobilier la care urmeaza a fi folosite.

Apoi franghia se intinde pe cadre de lemn rezistent, realizandu-se o gama foarte larga de obiecte de mobilier, de la fotolii si scaune pana la paturi si chiar dulapuri si birouri.


Avantajul major al acestui tip de impletitura fata de alte fibre este rezistenta mult mai mare si duritatea redusa. Daca mobilierul din ratan este mai dur la pipait, zambila este fina la atingere si nu agata textilele.

In ceea ce priveste flexibilitatea impletiturii, aceasta poate suporta fara a se deforma greutati mult mai mari decat ratanul sau alte materiale, iar obiectele sunt de folosinta indelungata.

Intretinerea mobilierului

Ingrijirea obiectelor din zambila de apa este relativ simpla, fie ca fibrele si-au pastrat culoarea naturala, fie ca au fost vopsite. Desi rezistent, mobilierul are cateva cerinte specifice de curatare si ingrijire.

Prima regula este ferirea de umezeala. Recomandat pentru interioare si doar in perioadele toride de vara putand fi expus in exterior, dar nu pentru mult timp, tesatura din zambila de apa poate prinde miros sau mucegai, din cauza densitatii fibrelor.

Incaperea in care sunt asezate piesele de mobilier trebuie sa fie foarte bine aerisita, iar peretii nu trebuie sa aiba urme de mucegai sau igrasie, care se poate extinde si la mobile.

Se recomanda curatarea periodica cu apa calduta si sapun. Este total nerecomandata utilizarea de substante chimice de curatat, care pot afecta rezistenta si aspectul mobilelor. Dupa spalare, obiectul trebuie sa fie lasat la uscat, de preferinta nu in bataia directa a razelor soarelui, inainte de a fi acoperit sau utilizat.

citeste revista Felicia

Copilul pana la varsta de trei ani - cum il determini sa te asculte... Demi Lovato si Joe Jonas s-au despartit!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x