Antena Căutare

Cum inveti copilul sa nu mai minta

Deseori auzim parinti plangandu-se de faptul ca micutii lor mint. Fiecare parinte isi doreste ca propriul copil sa fie sincer, sa nu minta, sa nu insele, sa nu fure. Dar cum ii putem forma in acest sens?

Motivele pentru care copiii mint sunt foarte diverse.


Foloseste minciuna pentru a obtine ceva

Poate minti pentru a scapa de pedeapsa, pentru a explora reactiile parintilor, pentru a castiga atentie, pentru a impresiona sau pentru a manipula o situatie. Copilul mai intalneste in viata de zi cu zi si minciuna conventionala, spusa anume pentru a se conforma normelor sociale. Cercetatorii care au studiat acest aspect sunt de parere ca pana la varsta de 7 ani minciuna copiilor nu este grava, deoarece este provocata in cea mai mare parte de teama de pedepse sau de nevoia de recompense. Totodata, minciuna este un semn al dezvoltarii cognitive.

Articolul continuă după reclamă

Minciuni... convingatoare

Cand ajunge la varsta scolara, el poate minti mai mult si mai convingator. Minciunile devin mai sofisticate, deoarece vocabularul copilului este mai bogat si in acelasi timp intelege mai bine cum gandesc oamenii. De la varsta de 8 ani, deja reuseste sa minta fara a fi prins.

Se spune ca celor mici le sta in natura sa minta, iar parintii au datoria sa le pedepseasca minciuna pentru a preveni repetarea ei. De fapt, la o analiza mai atenta, am putea spune ca deseori parintii sunt cei care ii determina pe copii sa recurga la minciuna.

Greselile parintilor

Parintii fac urmatoarea greseala: abordeaza copiii cu furie si amenintari. Dar daca esti prea aspru si prea acuzator, copilului tau ii va fi frica sa-ti spuna adevarul. In momentul in care copilul este pus la zid de catre parinte pentru a spune adevarul despre o fapta indezirabila, cel mai probabil, copilul se va apara, va nega sau va minti, deoarece va simti ca daca ar spune adevarul, ar fi umilit.

Pentru a elimina minciuna, parintele ar trebui sa abordeze problema corect, cu cartile pe fata, aratandu-i copilului ceea ce stie despre fapta acestui
a. Parintele se poate concentra pe importanta onestitatii, ca o valoare de familie; poate arata intelegere fata de fapta copilului si in acelasi timp sa il invete lectia onestitatii. Nu este mereu comod sa spui adevarul, deci este responsabilitatea parintilor sa isi invete copiii sa spuna adevarul cu mult curaj, in orice situatie. Depinde foarte mult de tine sa-ti inveti copilul sa fie onest.

Cum sa-l determini sa nu minta

Fii pozitiv si explica-i cat de mult valoreaza onestitatea in familia voastra.

Spune-i ca este foarte important sa te poti baza pe faptul ca ceilalti iti spun adevarul, indiferent cat de greu este acest lucru.

Spune-i copilului explicit ca il sprijini, il aperi, il intelegi, dar ca este foarte important ca el sa nu te minta pentru ca increderea odata pierduta, este nevoie de foarte mult timp pentru a o recastiga.

Fii un exemplu de onestitate pentru copilul tau!

Comunicarea non-verbala intre parinte si copil este foarte importanta deoarece pentru copil binele de obicei deriva din vointa parintilor, care au in mod absolut dreptate. Nu poti astepta de la copilul tau sa fie sincer atata timp cat tu nu esti sincer cu el.

Cand copilul tau iti pune o intrebare, incearca, pe cat posibil, sa-i dai un raspuns clar, pe intelesul lui si adecvat varstei, chiar daca este un subiect incomod. In momentul in care tu ii ascunzi adevarul la intrebarile incomode, nu te astepta ca el sa iti spuna adevarul atunci cand ii va fi greu sa faca asta.

Fa-l sa inteleaga ca pentru tine e mult mai important sa obtii adevarul de la el decat sa-i pedepsesti comportamentul nedorit.


sursa: RevistaFelicia.ro

foto: Hepta.ro

Proiect educativ pentru copii: "Hrana sanatoasa si la scoala si acasa"... De ce este obligatoriu sa deparazitam animalele de casa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x