Mintim pentru a fi perceputi ca niste oameni interesanti, cultivati, plini de calitati. Numai ca de multe ori minciuna are nu doar picioare scurte, dar si rezerve mici, ea fiind depistata aproape imediat de cel pus in garda. Prima „arma" folosita in depistarea minciunii este logica.
Minciuna fiind de fapt o recodificare a realitatii cu ajutorul imaginatiei, vor exista intotdeauna elemente care sa faca nota discordanta. Asa ca atentie mare la amanuntele care il pot da de gol pe mincinos. Atunci cand ai dubii in privinta veridicitatii celor afirmate de interlocutor, cere amanunte.
In general, amanuntele sunt stocate in zona subconstientului. Daca platforma evenimentului lipseste, e foarte dificil pentru cel care minte sa recreeze coerent si in amanunt un univers stabil si fluid ca informatie. Un alt element care il poate trada este dinamica povestirii.
O poveste mincinoasa va fi mereu presarata cu „aaa" -uri si multe pauze. Motivul este si el destul de vizibil. In incercarea de a construi o alta realitate, cel care minte are nevoie de timp de gandire si de multe ori rotitele nu merg asa de repede.
Mare atentie si la gesturi. Cele laterale, facute cu miinile, mult mai abundente decat in cazurile unui discurs normal, il pot trada pe mincinos. Atingerea frecventa a fetei, in special a nasului, ca si gestul de a duce mana la gura pot fi, de asemenea, semne ca ai in fata un discipol al lui Pinocchio.
sursa: revista Felicia
foto: improvingyourworld.com
Copiii - din ce in ce mai obezi... Cele sapte vieti ale pisicilor...