Sigur ca este foarte bine si sanatos pentru un copil sa isi consume energia constructiv, practicand un sport, facand miscare, ducandu-se in aer liber sau chiar si intr-o sala de sport cu program organizat. Insa este important sa stim cat este potrivit pentru fiecare varsta si sa ne dam seama cand exageram iar copilul este prea obosit de prea multe activitati suplimentare.
De exemplu, este in regula pentru un baiat sa se duca la fotbal de 5 ori pe saptamana? Sau sunt suficiente 3 zile? Este firesc ca parintilor sa le fie putin neclar ce inseamna prea mult pentru activitatile suplimentare ale copiilor. Aceste activitati sunt distractive pentru copii, altfel ei ar refuza sa se duca. Insa chiar si prea multa distractie poate imbolnavi un copil.
Iata un ghid simpu al specialistilor de la childdevelopmentinfo.com care te poate ajuta sa iei aceste decizii cand vine vorba de copilul tau:
Cand copilul este la gradinita: Copilul tau abia invata sa interactioneze cu cei din jur si sa se acomodeze cu disciplina. Viata sa in afara gradinitei ar trebui sa fie cat se poate de simpla si lipsa de alte griji si responsabilitati. Un curs pe saptamana pentru o activitate suplimentara placuta este arhisuficient.
Cand copilul se mai obisnuieste cu gradinita si cu tot ce are de facut acolo, care il solicita de cele mai multe ori mintal si emotional foarte mult, poti incerca sa il implici in activitati mai complexe cum ar fi un program muzical, daca este cazul si vezi ca cel mic manifesta inclinatie sau interes.
Cand copilul este in clasa a 1-a: Sunt recomandate ca si activitati suplimentare joaca cu copiii in afara casei, la un loc de joaca in parc sau o activitate sportiva o data sau de doua ori pe saptamana. Evitati activitatile sportive competitive. Copilul este prea mic ca sa mai aiba si grija cine castiga si cine pierde. Dupa rigorile unei zile pline la scoala, unde trebuie sa faca fata (ceva nou pentru el), copilul are nevoie de un mediu linistit unde sa isi refaca energia. Pentru aceasta varsta sunt indicate activitati fizice si activitati non-competitive.
Cand copilul este in clasa a 2-a: Copilul este suficient de mare acum ca sa aiba o opinie clara pe care sa si-o exprime cu privire la ce fel de activitate extra-scolara prefera. Fotbal, role, bicicleta, inot sau computer - indruma-l sa identifice si sa spuna ce ii place. Multi copii incep lectii pentru un instrument muzical la aceasta varsta de 8 ani. Dar e important sa ii acorzi copilului si timp doar pentru el, in care pur si simplu sa stie ca poate face orice doreste.
Cand copilul este in clasa a 3-a: La aceasta varsta capata o importanta foarte mare socializarea cu colegii si prietenii. Sporturile de echipa sunt o alegere buna. Pictura si desenul sunt alte optiuni benefice. Lasa copilul sa exploreze propriile arii de interes. Insa e important sa aloci si suficient timp pentru a-l petrece cu familia, dar si in activitati distractive cum ar fi joaca, pur si simplu, in aer liber.
Cand copilul este in clasa a 5-a: Copiii din clasa a 5-a clocotesc de energie si vor dori sa faca aproape orice activitate. Insa, in egala masura, vor avea tendinta sa treaca temele pe planul doi. Asadar, se impune din partea parintilor multa atentie si supraveghere aceasta varsta. Pastreaza una sau doua zile complet libere dupa ore pentru timp pentru familie sau pentru alte activitati sportive, restul este timp pentru teme si joaca pur si simplu. Acum e un moment bun sa iti implici copilul in activitati de voluntariat, umanitare, daca ai aceasta ocazie.
Cand copilul este in clasele 6-8: Fa tot ce poti ca sa il indepartezi de televizor. Implica-l in activitati care il forteaza sa invete ceva nou. Performantele scolare intelectuale pot fi imbunatatite incurajandu-ti (pre-) adolescentul sa se inscrie in cluburi cu activitati specifice, cum ar fi de limbi straine, de sah, de drumetii, etc. Ca o regula de baza: 16-20 ore pe saptamana de activitati suplimentare sunt mai mult decat suficiente. Insa urmareste cu atentie semnele de oboseala si de supra-solicitare (sindrom numit burnout). Atunci trebuie sa intervii din nou si sa ii scoti din program orice se poate scoate ca sa ii ridici din greutatea de pe umeri.
Semne de epuizare la copii
Observa-ti copilul, vorbeste cu el si astfel ai cele mai bune sanse sa eviti epuizarea lui. Iata intrebari de baza care te vor ajuta sa identifici simptomele:
Iti pare copilul obosit, nervos sau neobisnuit de irascibil?
Are copilul probleme cu somnul?
Este copilul mai agresiv acasa sau la scoala decat in mod normal?
Au scazut notele de la scoala ale copilului?
Este copilul entuziasmat de activitatile practicate sau are toane?
Urmareste-i semnele de stres.
Fii pregatit sa ii tai de tot activitatile extrascolare.
Discuta cu copilul schimbarile de program si afla ce este dispus sa faca cu timpul sau liber.
Niciodata sa nu lansezi mesajul ca a renunta la o activitate este un semn de esec sau slabiciune.
Invata-ti copilul faptul ca o persoana de succes isi cunoaste limitele si capacitatile.
Un lucru este clar indiferent de varsta copilului: orice vei alege pentru el si cat de mult va ramane copilul implicat in respectiva activitate extra-scolara depinde in mod decisiv de tempertamentul sau. Ca parinte, iti vei observa indeaproape copilul si iti vei baza decizia alegerii unei activitati sau a alteia strict in functie de feedbackul si reactia copilului. Evita sa il duci cu forta la sporturi numai pentru ca asa iti face tie placere, ignorand faptul ca lui poate chiar nu ii place. Gandeste-te daca tie ti-ar placea sa fii tratat astfel: sa fii dus cu sila sa faci balet, de exemplu, de 3 ori pe saptamana, cand numai gandul la balet iti repugna.
Scopul activitatilor suplimentare este acela de a face un bine copilului, a-l ajuta sa isi dezvolte armonios corpul si increderea in sine si in capacitatea de a relationa cu ceilalti. Asadar, e crucial ca el sa coopereze si sa se duca cu placere la orice activitate decideti impreuna pentru el.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: healthcoaching.me