Antena Căutare

Cum ne protejam tenul de radiatiile solare

Trebuie sa avem intotdeauna in vedere ca exista o serie de masuri de preventie de care trebuie sa ne folosim precum protectia solara si antioxidantii, alaturi de vizitele regulate (cel putin o data pe an) la dermatolog.

"Cei mai mari dusmani ai pielii noastre sunt pe de-o parte factorii de mediu precum fumatul, radiatia ultravioleta, o dieta necorespunzatoare, stilul de viata neadecvat, poluarea atomosferica, care duc la formarea radicalilor liberi in piele.

Dintre toti acestia, cele mai periculoase sunt razele UV, care prin actiunea lor in profunzime distrug colagenul, diminueaza elasticitatea pielii, determina tulburari de pigmentare inducand in acest fel asa numitul proces de fotoimbatranire.

De aici incep sa apara ridurile fine care apoi se agraveaza, hiperpigmentari difuze si cel mai tragic, precancerozele sau chiar unele cancere de piele precum Melanomul Malign, carcinomul Bazocelular sau cel Spinocelular.

Iar pentru repararea pielii exista de asemenea o serie intreaga de produse corectoare alaturi de procedurile care se pot face intr-o clinica dermatologica.

Protectia impotriva radiatiei UV
Este foarte important sa stim ca ultravioletele de tip A sunt principalul vinovat in procesul de imbatranire al pielii iar ultravioletele de tip B sunt responsabile pentru arsurile solare. UVA le intalnim de-a lungul intregului an si acestea pot penetra prin nori, sticla, apa, zapada iar in piele patrund de 30-40 de ori mai adanc decat UVB.

Evident ca pentru a ne proteja de aceasta agresiune avem nevoie de un program adecva: in primul rand ne vom alege creme de protectie solara de calitate cu un spectru de actiune larg impotriva UVA/UVB. In continuare este de asemenea important un tratament local cu antioxidanti pentru a anula efectele UVA in profunzime. Vom renunta la fumat iar pe cat posibil, implementam o dieta corespunzatoare si evitam expunerea indelungata la factori poluanti.

Desi protectia impotriva radiatiei solare este cea mai importanta masura, foarte multa lume nu stie nici acum ca SPF se refera doar la ultravioletele de tip B. SPF este factorul care ne indica cat timp o piele protejata poate fi expusa radiatiei UVB fara ca aceasta sa dezvolte arsuri. Nici cantitatea maxima de protectie solara nu ofera 100% protectie, iar majoritatea cremelor nu au o protectie adecvata impotriva UVA.

Alegerea cremelor de protectie poate fi uneori grea avand in vedere ca protectia chimica poate fi eficienta in absorbtia UVB dar poate cauza uneori iritatia pielii. Pe de alta parte protectia fizica (de exemplu cu titanium dioxid) este foarte sigura si nu irita pielea dar produsul poate fi pastos si foarte greu de aplicat. De aceea e important sa gasim o formula buna, care sa imbine perfect cele 2 tipuri de protectie pentru a profita de un produs sigur si de o solutie eleganta dpdv cosmetic si practic."

Citeste Dana Sota

Articolul continuă după reclamă
VIDEO / Justin Bieber a lansat un nou videoclip, cu fiul lui Will Smith... "Eu pot, eu sunt magician"- intalnire cu Marian Ralea la Sibiu, ziua copiilor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x