Antena Căutare

Cum sa ai o locuinta eco

Pentru cei mai multi dintre noi a trai intr-o cladire construita in totalitate pe principii bio va ramane un vis neimplinit. 98% dintre constructiile de locuinte din lume nu au nimic care sa corescunda cu principiile acestei directii.

A trai bio se refera, dincolo de preocuparea pentru mediu, la calitatea vietii. De ce sa nu incercam sa punem aceasta amprenta asupra spatiilor in care locuim, fie ele vile, apartamente sau garsoniere in cladiri mai mult sau mai putin noi. In final, orice exista deja se poate adapta, fara a fi nevoie de daramari sau orice alte manevre care sa duca la santier.

O locuinta normala produce sase tone de emisie de dioxid de carbon pe an, ceea ce contribuie la incalzirea globala si duce la accelerarea directa a schimbarilor climatice. Daca cateva principii simple ar fi respectate, nu numai ca ar reduce considerabil raportul, ci ar si economisi simtitor banii beneficiarilor.

Dar cum la noi subiectul aproape ca este necunoscut, intrebarea este: de unde incepem? Ce sta in puterea noastra ca simpli locatari cu bugete reduse? Cu siguranta cultivarea grijii pentru detaliile de confort, sanatate si reducere a consumurilor si a deseurilor de uz curent poate fi un prim pas.

CE ESTE DESIGNUL ECO?

Articolul continuă după reclamă

Desi este nou, conceptul consta in aducerea impreuna a unui numar de elemente diferite pentru a crea spatiul de locuit ideal: un echilibru perfect intre functiune, confort si cost, toate sub amprenta unui stil personal bine definit. Pentru a sti cum sa alegi materialele pentru finisare si decorare, poti aplica niste intrebari-cheie.

Verifica cum a fost fabricat, daca este din sursa care se reinnoieste natural, daca a fost fabricat pe cale non-poluanta sau, daca drepturile muncitorilor care l-au lucrat au fost respectate. De asemenea, trebuie verificat daca a fost transportat pe distante mari si in cazul in care acest lucru este valabil interesati-va daca se poate inlocui cu unul de provenienta locala.

Eficienta din punct de vedere energetic si rezistenta in timp sunt la el de importante, precum si usurinta in intretinere si mai ales ce se intampla cu el dupa ce nu ne mai trebuie (se poate recicla sau folosi in alt scop sau este biodegradabil).

Si desi pare ca te obliga la un aspect simplu si natural, cheia este ca elemente de expresie personala si individualitate sa se aplice in mod clar pe amenajarea de ansamblu. Elemente specifice designului contemporan sunt permise si pot transforma spatiul dintr-unul modern intr-unul eco-chic.

Citeste si Jurnalul National

Foto: eslightingdesign.co.uk

De cate ore de somn ai nevoie?... Reteta: Salata de fructe exotice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x