Antena Căutare

Cum sa convietuiti mai multe generatii sub acelasi acoperis

Fenomenul generatiilor multiple care convietuiesc sub acelasi acoperis este global. Traversam o perioada grea din punct de vedere economic, iar lucrurile par sa degenereze.

Tot mai multi oameni raman fara job si sunt pe cale sa-si piarda si casele din cauza faptului ca nu mai au cum sa-si achite datoriile. Pentru a evita acest deznodamant, cei mai multi dintre ei aleg sa se mute cu parintii, iar propriile locuinte sa le inchirize pentru a putea sa-si achite ratele la banci.

Si nu doar in Romania. Mai multe generatii sunt nevoite sa traiasca sub acelasi acoperis, tinerii nemaigrabindu-se sa plece din casa parinteasca, bunicii vin sa aiba grija de nepoti, iar copii adulti trebuie sa-si ingrijesca parintii batrani. Cum noi nu avem cifre, vom aminti despre ce se intampla in SUA, o tara in care tineri sunt incurajati sa-si ia viata in propriile maini imediat ce au depasit adolescenta, uneori chiar mai devreme. Dupa declansearea crizei, 49 milioane de americani sau peste 16% din totalul populatiei traiesc intr-o casa cu cel putin 2 generatii de adulti. Iar numarul continua sa creasca.

Nu este un lucru usor sa convetuiesti sub acelasi acoperis cu parintii si bunicii, fiecare generatie avand conceptii diametral opuse despre viata. In plus, la noi exista vorba: „Cat stai la mine in casa faci cum spun eu", ceea ce ingreuneaza si mai mult lucrurile. Iar sa locuiesti in aceeasi casa cu socri nu este chiar visul unor tineri insuratei, dar vremurile grele cer masuri disperate. Pentru ca lucrurile sa n-o ia razna este indicat ca fiecare generatie sa se preocupe de problemele sale si sa nu intervina in nici un fel in discutiile celor mai tineri.

Oricat de bune le-ar fi intentiile mai bine este sa-i lase fiecare cuplu sa-si traiasca propria viata, chiar si daca gresesc uneori. Este adevarat ca se spune ca este indicat sa inveti din greselile altora, dar totodata este bine sa gresesti cand ai de rezolvat probleme marunte, iar experienta te ajuta sa depaseste momentele mai grele in viitor tocmai datorita greselilor de acum.

Articolul continuă după reclamă

Insa orice moneda are doua fete asa ca exista si lucruri bune atunci cand traiesti alaturi de persoane mai in varsta. Mai jos vom aminti cateva dintre lucrurile pozitive traiului in comun a catorva generatii, precum si partile negative ale unui astfel de trai.

Plusurile convietuirii mai multor generatii sub acelasi acoperis

1. Financiar

Veti putea economisi ceva in perioada in care veti locui impreuna cu familia. Absolut toate cheltuielile legate de intretinere si asa mai departe vor fi impartite, astfel ca toata lumea va avea de castigat.

2. Veti avea toti membrii familei in jurul vostru

Astfel legaturile dintre membrii familiei vor deveni mult mai stranse.

3. Copiii mici

In cazul in care aveti copii mici atunci nu trebuie sa va mai faceti griji, are cine sa se ocupe de ei cand sunteti plecati. In plus, generatiile mai in varsta pot oferi sfaturi pretioase, mai ales in cazul in care copilul abia a venit pe lume.

4. Suport reciproc

Toti cei care stau in casa vor oferi si, in acelasi timp, primi ajutor. Spre exemplu, cei mai in varsta vor fi scuti de muncile mai grele sau de cararea cumparaturilor de la piata, o activitate solicitanta pentru ei.

5. Antidot impotriva singuratatii

Persoanele mai in varsta se pot simti izolate mai ales daca partenerul de viata a plecat dintre cei vii. Traind alaturi de copii si de nepoti ii poate ajuta sa depaseasca aceste momente, pentru ca au mereu pe cineva aproape pe care se pot baza.

Minusurile traiului in comun:

1. Lipsa independentei

Unele persoane ar putea simti ca nu au spatiu suficient, ca nu pot fi nici o clipa singuri

2. Intruziune in viata altora

Parintii si bunicii ar putea simti ca le controlezi viata, sau tu ai putea avea aceeasi parere: ca se baga in viata ta si incearca sa te faca asemenea lor.

3. Copiii

Nepotii le-ar putea da mari batai de cap bunicilor mai ales daca acestia sunt bolnavii, iar cei mici au prea multa energie si se manifesta zgomotos.

4. Relatii prea stranse

O relatie prea stransa intre copil si parinti nu este intotdeauna un lucru excelent (femeile urasc din tot sufletul sa fie comparate cu soacrele - mda, nimeni nu poate gati la fel de bine ca mama).

5. Conceptii diferite

Diferite generatii inseamna conceptii diametral opuse despre viata iar ajungerea la un numitor comun poate fi imposibila. Insa, cat timp fiecare se margineste la enuntarea propriilor pareri fara sa incerce sa-l determine pe celalat sa-si schimbe optica, lucrurile nu vor degenera in scandaluri.

Citeste si alte articole interesante pe Sfatul Parintilor!

FOTO: hepta.ro

Cum confiezi coaja de lamaie... Prietenia dupa divort. Sfaturi ca sa ramaneti prieteni dupa despartire....
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x