De sărbători, românii se întrec în preparate care mai de care mai gustoase. Cu toate acestea, multe sunt și foarte grele.
Pentru a-ți recăpăta energia și vitalitatea, poți prepara o ciorbă de cartofi actrită cu zeamă de varză. Este ușoară, sățioasă și extrem de gustoasă.
Citește și: Ce poți face dacă ți-a rămas cozonac de la masa festivă. Chef Orlando Zaharia are rețeta perfectă
Rețetă de ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Este un preparat ideal pentru mesele de după sărbători
Ciorba de cartofi acrită cu zeamă de varză este preparatul care te poate pune pe picioare dacă ai exagerat la masa festivă. Acest preparat tradițional este ușor și foarte gustos, ideal pentru detoxifierea organismului, fiind bogat în vitamine și nutrienți esențiali, conform unei surse.
Citește și: Desertul delicios care se spune că aduce succes în Noul An dacă îl ai pe masă. Respectă rețeta pas cu pas
Ingrediente pentru ciorba de cartofi acrită cu zeamă de varză
- 6 sau 8 cartofi medii, curățați și tăiați cuburi
- 1 litru de zeamă de varză (se poate ajusta cantitatea în funcție de preferințe)
- 1 ceapă mare, tocată fin
- 2 morcovi, rași sau tăiați rondele
- 1 ardei gras (opțional)
- 1 lingură de ulei
- 1-2 linguri de pastă de tomate sau roșii tăiate mărunt
- 2-3 căței de usturoi, pisați
- 1 foaie de dafin
- sare, după gust
- piper, după gust
- mărar proaspăt sau uscat (opțional, se adaugă înainte de a fi servită ciorba)
- frunze de țelină (opțional, se adaugă înainte de a fi servită ciorba)
- frunze de leuștean (opțional, se adaugă înainte de a fi servită ciorba)
- smântână (opționalional, se adaugă înainte de a fi servită ciorba)
Citește și: Roata rețetelor. Ce este și cum se consumă napul. Rețeta inedită chipsuri de napi la cuptor
Mod de preparare
Pentru început se curăță și se taie cartofii în cuburi medii. De asemenea, se răzuiesc morcovii sau se taie rondele, iar ceapa și ardeiul se toacă mărunt.
După care, într-o oală mare, se adaugă o lingură de ulei și se pune ceapa la călit. Se ține pe foc mic până ce devine transparentă. După care se adaugă morcovii și ardeiul și se lasă la înmuiat câteva minute.
Peste legumele călite, se adaugă cartofii și se amestecă. Se toarnă apoi zeama de varză. Dacă îți place o ciorbă mai acră, poți turna mai multă zeamă de varză.
După care se adaugă foaia de dafin și pasta de tomate. Dacă preferi ciorba condimentată, se adaugă piper și condimente după gust. Se fierbe totul la foc mic aproximativ jumătate de oră sau până ce legumele sunt fierte bine.
În ultimele 5-10 minute se adaugă usturoiul pisat. Pentru a-i da un gust intens de usturoi, poți folosi mai mulți căței decât în rețetă.
Poți ajusta gustul ciorbei adăugând mai multă sare sau mai mult piper. Dacă preferi o consistență mai densă, poți zdrobi câteva bucățele de cartofi.
Ciorba de cartofi cu zeamă de varză se servește fierbinte. Se poate adăuga mărar proaspăt sau uscat și chiar și o lingură de smântână. Merge de minune cu un ardei iute și pâine de casă.
Această rețetă are un rezultat delicios și plin de nutrienți. Este remediul perfect după festinul de sărbători.