Spaima de cabinetul stomatologului
Copiii se pot speria de luminile si zgomotele specifice din cabinetul medical, de aceea acestia refuza uneori chiar sa urce pe scaunul dentar. Explicatia este aceea ca sunt prea mici pentru a intelege care este rostul acelei ambiante mai putin primitoare din cabinetul dentistului.
Este, pentru ei, o vizita diferita de cea la medicul de familie. Acolo nu trebuie sa se urce pe un scaun inalt si sa vada tot felul de ustensile medicale. Atmosfera din cabinetul dentistului este total diferita de cea din cabinetul medicului de familie.
Potrivit dr. Michele Shapiro, de la Universitatea Hebrew din Israel, ambianta din cabinetul dentistului este responsabila de cresterea nivelului de stres al copilului. El a realizat un studiu publicat in revista "The Journal of Pediatrics" in care a modificat aceasta atmosfera: a fost inlocuita lampa specifica cu una mica prin care era luminata direct gura copilului, scaunul a fost modificat pentru a produce vibratii, iar copilul putea sa asculte muzica in timpul tratamentului.
Dupa aceste schimbari, s-a observat ca nivelul de stres al celor mici a scazut semnificativ. Potrivit dr. Shapiro, aceste noi modalitati vor putea in viitor sa inlocuiasca sedativele si alte proceduri invazive folosite in prezent de dentisti.
Dar ce pot face parintii pana cand aceste inovatii vor fi introduse pe scara larga si la noi? Daca micutul manifesta o spaima deosebita fata de dentist, trebuie sa il duci la medic specializat in tratarea copiilor. De obicei, acestia au cabinetele amenajate special pentru a-i atrage pe cei mici.
In salonul de asteptare sunt jucarii si tot felul de carticele pe placul copiilor, iar medicii sunt pregatiti in a lucra cu ei si stiu cum sa le vorbeasca pentru a le inlatura din starea de anxietate si a-i destinde. Daca nu stii de existenta vreunui astfel de cabinet atunci fa in asa fel incat copilul sa se simta cat mai largul lui la medicul la care il duci.
Ia-i de acasa jucariile preferate sau ursuletul ori papusica cu care adoarme seara. Va avea astfel cu ce sa se joace in sala de asteptare si se va simti mai confortabil.
Sfaturi utile pentru parinti
• Ingrijeste-te de igiena dentara a copilului. Ai grija sa-i periezi primii dintisori si dupa ce creste supravegheaza-l sa respecte ritualul spalarii dintilor si seara si dimineata. Multi copii incearca sa scape de aceasta activitate, de aceea este bine sa te asiguri ca intr-adevar isi spala dintii, si nu doar se joaca cu manutele in apa.
Atata timp cat dintisorii ii sunt bine ingrijiti, minimalizezi cat mai mult riscul aparitiei cariilor si necesitatea de a-l duce la un stomatolog.
• Mergi cu copilul la medicul dentist de la o varsta cat mai frageda. In acest fel se va obisnui cu aceste vizite, pe care le va considera normale.
• Nu-ti ameninta copilul ca-l duci la dentist daca face vreo trasnaie. Sunt parinti care se folosesc de dentist pe post de "sperietoare".
• Daca s-a manifestat neplacut la o vizita anterioara, atunci nu mai intra cu el in cabinet. Copiilor le va fi rusine ca, in lipsa mamei, sa se comporte inadecvat. Acest sfat este valabil pentru copiii mai mari. Cei mici chiar simt nevoia sa o vada pe mama si sa o tina de mana in timp ce medicul le trateaza dintii.
• Nu-ti pregati prea mult copilul inainte de a-l duce la dentist. Spune-i doar ziua cand veti merge in vizita la cabinetul dentar. Daca ai sa insisti prea mult poti sa-i induci o stare de tensiune.
Dupa ce ajungi la dentist, lasa-l pe acesta sa-i vorbeasca. El va sti mult mai bine decat tine sa-i explice ce se va intampla si sa-l pregateasca pentru operatiunile pe care le va face.
Daca poti sa duci copilul la un dentist care lucreaza des cu copiii, atunci este cu atat mai bine. Acesta va sti sa faca din experienta respectiva chiar una distractiva. Iar copilul va fi incantat si va reveni cu drag la el de fiecare data.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: Hepta