Antena Căutare

Cum sa reactionezi la minciunile copiilor

La un moment dat, fiecare copil va incepe sa inventeze povestioare incredibile si sa "ajusteze” realitatea. Atentie insa: nu trebuie sa confundati fabulatia cu minciuna.


"Si eu am acasa un pui de elefant"

Incepand de la varsta de 3 ani, cei mici incep sa utilizeze cuvintele pentru a transforma realitatea asa cum isi doresc. Ba, mai mult, unii dintre ei chiar exceleaza in aceasta "arta".

Dar nu au, la aceasta varsta, intentia de a-l insela pe cel caruia i se adreseaza. Intre 3 si 6 ani, copiii nu stiu sa faca distinctie intre adevarat si fals, obiectiv si subiectiv, imaginatie si realitate. Atunci cand inventeaza cate ceva, ei chiar cred ce spun. Pentru ei nu exista cale de mijloc: un lucru ori e bun, ori e rau.

Oamenii buni fac lucruri bune, oamenii rai fac lucruri rele. Acest mod de a gandi corespunde nivelului de dezvoltare intelectuala a unui copil cu varsta pana in 5-6 ani. Iar cand isi doreste ceva si nu are, nimic mai simplu: in imaginatie totul e posibil.

De la fabulatie la minciuna

Articolul continuă după reclamă

Pentru a minti deliberat, copilul trebuie sa atinga o anumita maturitate intelectuala, ceea ce se intampla de obicei in jurul varstei de 6-7 ani. Dar chiar si atunci trebuie sa dam dovada de intelegere.

Toti psihoterapeutii sunt de aceeasi parere: nu este un lucru neobisnuit ca un copil de 5-6 ani sa minta. Ei incearca sa descopere granitele dintre adevar si minciuna, testand in acelasi timp diversele realitati cu care se confrunta. Cei mici inteleg altfel decat adultii ce e drept, rau sau moral.

La aceasta varsta ei isi dezvolta simtul justitiei si al moralitatii si este important ca parintii sa-i sprijine.

Eu chiar l-am vazut pe Mos Craciun!

Un sondaj efectuat in Statele Unite a demonstrat ca motivele principale pentru care mint copiii sunt evitarea unei pedepse, ori teama de a creste: "Iti spun sigur, eu chiar l-am vazut pe Mos Craciun".

Aceste tipuri de minciuna, care il propulseaza in lumea imaginatiei, ii permit copilului sa-si tina la distanta angoasele si sa treaca mai usor peste realitatile carora nu le poate face inca fata. Minciunile frecvente si deliberate sunt insa un semnal de alarma pentru parinti: copilul nu are incredere in sine.

Citeste si Revista Felicia

Foto: www.inhabitots.com

Cum sa ne intretinem pielea in anotimpul rece... Fondatorul Facebook - cel mai influent barbat din lume in 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x