Antena Căutare

Cum scapi de sarcina toxica

Gravidele care sufera de sarcina toxica pot scapa de neplacutele simptome prin simpla schimbare a mediului, afirma medicul Catalin Haiduc, specialist obstetrica ginecologie la Maternitatea Filantropia din Bucuresti.



Sindromul neurovegetativ poate imbraca forme si aspecte diferite, in functie de fiecare femeie. Exista viitoare mamici care sufera modificari simple ale starii de spirit, ale simturilor (tactil, olfactiv). De asemenea, au stari de greata, de latenta (inactivitate aparenta, diferenta intre primirea unui stimul si raspuns), varsaturi sau ameteli.

Daca aceste stari sunt la un nivel exagerat, permanent, sunt asociate si daca mamei ii lipseste pofta de mancare, se poate vorbi despre sarcina toxica. Specialistii numesc aceasta stare clinica disgravidia de prim trimestru, in forma grava.

Aceasta stare poate duce la o stare de deshidratare a mamei (care este in imposibilitatea de a se hrani) si la un dezechilibru complet al ionilor si al electrolitilor din corp. Embrionul nu este afectat de situatia neplacuta prin care trece mama. El isi obtine substantele necesare cresterii si dezvoltarii din sangele mamei.

MEDICATIE

Sarcina toxica se poate depista prin testele de sange care arata dezechilibrele din organismul mamei. De asemenea, un alt semn ca mama are sarcina toxica este pierderea vizibila in greutate.

Din pacate, pana in prezent nu se cunoaste cauza acestei stari. Din acest motiv, singurele posibilitati terapeutice care se pot aplica sunt de reglare a dezechilibrelor existente in corpul viitoarei mamici. Se poate administra o medicatie antispastica si antiemetica (antivomitive).

DURATA SI FRECVENTA

Disgravidia de prim trimestru, in forma sa severa, se intalneste in primul trimestru de sarcina. "Incepand din a 12-a saptamana de sarcina, numarul simptomelor scade progresiv, mergand pana la disparitia completa", spune medicul Haiduc. Specialistul mai precizeaza ca aceasta stare clinica nu se transmite ereditar, dar se intalneste mai frecvent cand o femeie este pentru prima data insarcinata. Un alt factor care favorizeaza aparitia acestor simptome este varsta mamei.
Daca mama este prea tanara sau prea in varsta,riscul ca ea sa sufere de simptome exagerate ale starii clinice naturale este mult mai mare.

SOLUTIE

Schimbarea mediului este cel mai bun tratament in cazul sarcinii toxice. De cele mai multe ori, simptomele dispar daca viitoarea mama isi schimba mediul. Fie daca se interneaza, fie daca se muta intr-un alt loc cu domiciliul, macar temporar. "Scoaterea din mediul cu care este obisnuita o gravida are, de cele mai multe ori, un efect excelent. De aceea, unele viitoare mamici ar fi indicat sa mearga la munte, la tara sau in orice loc lipsit de stresul cotidian".

COMPARATIE

Pentru ca este foarte important sa se faca diferenta intre disgravidia de prim trimestru (cu manifestari normale) si sarcina toxica, va prezentam asemanarile si deosebirile dintre aceste stari:
Disgravidie de prim trimestru:
- greata insotita uneori de voma;
- voma nu produce deshidratare severa;
- gravida nu vomita tot continutul gastric;
- starea femeii insarcinate revine la normal dupa voma;
- greutatea gravidei creste sau ramane constanta, dar nu scade.
Sarcina toxica:
- greata insotita intotdeauna de voma;
- voma produce deshidratare;
- gravida vomita tot ce mananca;
- are ameteli, stare de lesin, tahicardie;
- slabeste.

Twilight Eclipse, in curand in Romania... In procente, barbatii romani fumeaza de trei ori mai mult decat femeile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x