Ce poti sa usuci?
Plantele care dezvolta tulpini lemnoase si frunze ferme sunt mai usor de uscat in contact cu aerul (rozmarinul, cimbrul). Cele precum busuiocul se usuca diferit pentru ca frunzele contin mai multa apa si exista riscul de a dezvolta mucegai inainte de a devenit uscate.
Poti usca practic orice planta iti doresti, dar cele mai folosite sunt: rozmarinul, busuiocul, cimbrul, oregano, menta, mararul, frunzele de telina, patrunjelul si leusteanul.
Cum procedezi?
Formeaza legaturi de grosime medie (cam cat poti cuprinde intre degetul mare si aratator) si infasoara-le cu sfoara pentru gatit. Leaga buchetelele si lasa-le sa atarne intr-un loc bine ventilat, dar ferit de lumina directa a soarelui.
Pentru cele mai firave ai nevoie de mult spatiu. Intinde niste ziare pe masa, blatul din bucatarie sau intr-o camera pe care nu prea o folosesti. Pe acestea imprastie plantutele astfel incat sa nu fie prea aglomerate. Trebuie sa aiba loc sa „respire"; ingramadite nu vor avea spatiu pentru ventilat si va aparea mucegaiul nedorit.
Cum le folosesti?
Ierburile se vor regasi in preparatele pe care le gateai de obicei, cu exceptia ca acum cantitatea lor va fi redusa. Cele uscate sunt mult mai aromate decat cele proaspete asa ca, in loc de o lingura de ierburi proaspete vei folosi o lingurita din cele uscate.
Pont: Peste iarna creste pretul ierburilor (mai ales celor pentru supe si ciorbe - patrunjel, leustean) chiar daca acestea sunt uscate si nu sunt de preferat celor proaspete. Asa ca mai bine usuca-ti singur ceea ce stii ca folosesti in mod preponderent.
Cititi si alte articole si retete interesante pe GoodFood!
Foto: hepta.ro
VIDEO! Vezi cvintupletii din Bengal!... 10 remedii contra caderii parului...