- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O scurta analiza a obiceiurilor tale in ceea ce privesc cumparaturile de baza te poate face sa realizezi ca cheltuiesti mai multi bani decat ar trebui.
Cum te fac producatorii sa platesti mai mult:
1. Carnea este mai usoara
Nu, nu ne referim aici la faptul ca este mai lipsita de grasime sau mai sanatoasa, ci ca este mai usoara la gramaj. Acum poti cumpara bucati de carne cat mai mici, impachetate individual. Si daca uneori iti este mai comod, per total a cumpara trei pachete mai mici de carne pentru ca e gata portionata, te face sa platesti mai mult.
Mai bine cumperi o bucata mare de carne, despre care esti sigur ca e proaspata. Cea impachetata contine de multe ori coloranti si sare care ii dau o nuanta mai rozalie si o fac sa reziste mai mult timp pe raft. In plus, e mai bine sa o portionezi tu singur acasa chiar daca pierzi cateva minute in plus, decat sa o iei gata ambalata. Vei plati mai putin si vei fi mai sigur asupra termenului de valabilitate.
2. Fructele si legumele care sunt impachetate
De multe ori cumparam legume care vin facute pachet, numai bune pentru o supa: un morcov, un pastarnac, o ceapa mica, o bucatica de telina. Este foarte practic si convenabil, insa si ceva mai scump decat daca le cumperi separat.
Totodata, in cazul unora poti sa ai surpriza ca ajungand acasa, sa iti dai seama ca doar deasupra erau puse ciupercile mai albe si mai aratoase, mai la fund fiind unele mai vechi, sau chiar stricate.
Chiar daca esti tentat sa le cumperi pentru ca sunt deja spalate si arata bine, sa stii ca e recomandat oricum sa le mai speli o data pentru ca au fost situatii cand chiar si in pungile pe care scria ca au fost spalate bine in prealabil, s-au gasit anumite bacterii aparute in urma unei lipse de igiena la impachetare.
Cel mai bine cumpara fructe si legume pe care sa le poti verifica tu cu mana ta, sa le alegi pe cele coapte si sa nu iti dai seama cand ajungi acasa ca trebuie sa arunci o parte din ele.
3. Rafturile care te imbie sa iei si ce nu ai nevoie
Daca iti propui sa mergi pana la supermaket sa cumperi numai un kilogram de carne sa zicem, oua si lapte, s-ar putea ca atunci cand ajungi la casa sa realizezi cam cate lucruri in plus ai in cos si sa fii cam incruntat la casa cand vei plati.
Acesta este si lucrul pe care il urmaresc detinatorii acestor lanturi de magazine care mizeaza pe faptul ca trecand pe langa anumite rafturi, produsele frumoase si colorate iti vor atrage atentia.
Poate ai observat ca pentru a ajunge la anumite alimente de baza, trebuie sa treci pe la rafturile cu dulciuri sau alte snak-uri, sau ca in market miroase a paine calda sau alte produse de patiserie, iar in unele se vinde chiar mancare pentru acasa.
Aceste lucruri sunt strategic gandite pentru a te influenta in decizia de cumparare. De aceea este important sa nu mergi flamand la cumparaturi pentru ca in mod sigur vei cumpara mai mult decat trebuie, fiind alimentat de foame si dorinta de a-ti satisface nevoile.
Totodata, e indicat sa faci o lista cu ce iti trebuie si sa te tii de ea. Daca iti creezi macar in mare un meniu al saptamanii, nu vei cumpara alimente pe care nu vei sti cum sa le combini sau sa le gatesti.
De asemenea, poti ca o data pe luna sa cumperi zahar, ulei, conserve, orez si alte alimente care rezista mai mult timp, in cantitati mai mari, urmand ca altele sa fie cumparate saptamanal, iar anumite fructe si legume o data la cateva zile.
foto: www.teendiariesonline.com
Un bebelus de 11 luni fumeaza marijuana... Ai lua contraceptivul masculin?...