Antena Căutare

Cura de imunizare pentru copii, in sezonul de primavara

Dupa o iarna lunga, in care organismul copiilor a fost privat de soare, vitamine si minerale din fructe si legume proaspete, este posibil ca micutii sa depuna mai usor armele in fata virusurilor si bacteriilor care circula si in sezonul de primavara. In plus, sistemul imunitar al celor mici este pus la incercare din cauza schimbarilor capricioase de temperatura din acest sezon.



Laptele matern
Articolul continuă după reclamă

In cazul nou-nascutilor, primul pas pentru protectia imunitara se realizeaza prin alaptare. Primul lapte (colostru) primit de la mama poate fi numit "primul vaccin" natural al bebelusului, deoarece acest lapte concentreaza o mare cantitate de anticorpi si molecule care pun bazele imunitatii copilului.

Apoi este recomandat ca bebelusul sa fie hranit exclusiv la san pana la 6 luni, dupa care sa se continue alaptarea cat mai mult timp, ideal ar fi pana la 2 ani (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii). Conf. dr Mihai Craiu subliniaza ca nimic nu se compara cu laptele matern in formarea si protejarea imunitatii copilului.

Studii riguroase au dovedit ca exista o diferenta majora intre copiii alaptati si cei alimentati artificial in ceea ce priveste receptivitatea la infectii. Cei hraniti cu formule de lapte sunt expusi unor riscuri cu pana la 50% mai mari comparativ cu cei alaptati de a contracta infectii virale sau bacteriene, in special otite.

Racelile - un rau necesar

Copiii cu varste de cateva luni pana la 3 ani racesc mai rar si asta se intampla de obicei cand unul dintre parinti, frati sau apropiati este racit. In schimb, copiii de peste 3 ani, care intra in colectivitate, pot sa raceasca in medie de 5-6 ori in sezonul rece. Este normal sa se intample acest lucru, dar parintii nu trebuie sa intre in panica chiar daca micutii racesc si de 9-10 ori.

Copiii cu un sistem imunitar mai lenes pot fi doua saptamani raciti, doua saptamani sanatosi, dar asta nu inseamna ca sufera de un deficit imun. Exista parinti care in disperare de cauza isi scot copiii din colectivitate, ceea ce este complet gresit.

"Nu fac decat sa amane problemele pentru varsta scolara, cand infectiile respiratorii de sezon cu tot cortegiul lor de manifestari vor fi mult mai zgomotoase si periculoase pentru copii. Racelile repetate la varsta prescolara ajuta la formarea unui sistem imun performant, iar experienta imunologica dobandita la gradinita este un rau necesar", ne asigura conf. dr Mihai Craiu.

Scoala sistemului imunitar

Maturizarea sistemului imunitar apare cand varsta copilului incepe sa se scrie cu doua cifre. De la 11-12 ani sistemul imun stie sa functioneze la fel ca in cazul adultilor. Pana la aceasta varsta, amigdalele si timusul ("glanda copilariei", care involueaza dupa 14 ani) reprezinta adevarate scoli pentru imunitate. Aceste organe limfoide instruiesc alte componente ale sistemului imunitar cu memorie.

Ce inseamna memoria sistemului imunitar?

Cand intalneste un agent patogen (virus, bacterie), organismul lupta impotriva lui, iar in urma acestei confruntari isi dezvolta anticorpi. Acestia raman in organism toata viata, iar la urmatoarea confruntare cu inamicul respectiv sistemul imunitar il recunoaste, isi aminteste totul despre el si il invinge cu usurinta.

De aceea se spune ca racelile din copilarie ajuta la formarea imunitatii, ele perfectioneaza sistemul imunitar, astfel incat la varsta adulta ajungem sa racim o data sau de doua ori pe an sau chiar mai rar. Tot memoria sistemului imunitar ne ajuta sa facem doar o singura data bolile copilariei (varicela, rujeola, oreion, rubeola).

Citeste si Jurnalul!

FOTO: Hepta

Lectii pe care ar trebui sa le inveti de la George W. Bush... Afla cum sa ingrijesti labutele cateilor!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x