- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
S-au facut numeroase studii in ceea ce priveste efectul televiziunii asupra vietii copiilor. Primul pas in a face o astfel de decizie este acela de a fi informat. Pentru ca majoritatea dintre noi avem un televizor in casa si urmarim ceva zilnic, este important sa stim ce impact are asupra copiilor nostri.
Expertii au lansat ipoteza corform careia bebelusii care au pana in doi ani si se uita la televizor nu inteleg mare lucru decat un amestec de culori, imagini si sunete, insa nu retin continutul a ceea ce li se prezinta. Din moment ce in medie scenele tv dureaza intre cinci si opt secunde, cel mic nu are suficient timp la dispozitie pentru a procesa ceea ce observa.
Desenele animate si multe show-uri pentru copii abunda in imagini violente. Realismul portretizat astazi in desenele animate este cu mult diferit de cel de tipul Tom si Jerry sau Bugs Bunny de acum cativa ani. Multe dintre ele sunt versiuni animate ale filmelor de actiune pentru adulti. Cercetarile arata ca expunerea la acest tip de programe creste riscul unui comportament agresiv si desinsibilizeaza copiii in ceea ce priveste violenta.
Copiii au un mod diferit de a percepe lumea fata de adulti. Nu pot inca distinge intre bine si rau si interpreteaza ceea ce vad la televizor ca fiind reprezentativ pentru viata reala. Ei cred de multe ori ca personajele traiesc in interiorul televizorului. Acest lucru ii poate face pe copii sa fie confuji in ceea ce priveste modul de a intelege lumea, ce este corect sau gresit.
Uitatul la televizor poate crea dependenta
Cu cat cei mici se uita mai mult la televizor, cu atat vor si mai mult. Chiar si bebelusii pot deveni tot mai captivati de televizor. Odata ce dependenta este creata, programul permis pentru uitatul la televizor devine o lupta zilnica. Copiii care se uita excesiv la televizor devin pasivi si isi pierd creativitatea naturala; ei pierd timp pretios pe care l-ar putea dedicat jocului ce pune bazele unei copilarii sanatoase si reprezinta modalitatea prin care copiii mici invata.
Parintii se folosesc uneori de televizor ca de o modalitate prin care se asigura ca cei mici sunt cuminti. Insa este nevoie de implementarea unor metode mai eficiente si fara efecte adverse asupra copiilor. Sunt mai solicintante, cer rabdare si vointa, insa rezultatele obtinute fac ca totul sa merite.
Copiii se dezvolta foarte mult fizic, mental si emotional in primii ani de viata. Timpul petrecut la televizor le rapeste sansa de a fi implicati in activitati mult mai sanatoase care sa ii ajute sa se dezvolte armonios, sa fie agili si inteligenti.
Foto: timesunion.com
Reteta zilei: frittata de tofu si de legume... Ce trebuie sa stii despre ... salata Caesar...