Antena Căutare

De la tata la fiu: 4 lectii despre bani

“Doar daca as fi stiut ce stiu acum” este o fraza ce capata mai mult sens pe masura ce inaintezi in varsta. Din nefericire, nu te poti intoarce in timp sa schimbi ce deja a fost. Dar poti invata din greseli si merge mai departe.

Poti de asemenea sa iti ajuti fiul sa invete din greselile tale. Dar daca vei astepta prea mult ca sa il inveti, atunci nu te va mai asculta. Tine minte, probabil va fi la fel ca tine cand erai adolescent. Va fi incapatanat, de neclintit si va crede ca stie tot.

Va fi insa ceva mai deschis cand va avea sapte ani si va incepe scoala. Atunci va incepe si sa invete despre bani la scoala, cum sa adune si sa scada. Asa ca incepe sa ii oferi niste lectii de baza despre managementul banilor. Si ia aminte: daca ii spui ceva, probabil va uita. Daca insa il inveti, e mai probabil sa isi aminteasca. Dar daca il implici, va invata. Iata patru dintre cele mai importante lectii pe care le poti invata pe fiul tau:

1. Trebuie sa castigi banii prin munca

Unii oameni le ofera in permanenta bani de buzunar copiilor. Chiar daca este un lucru bun la inceput, mai tarziu va trebui sa inteleaga ca in viata de adult asa ceva nu este firesc. Trebuie sa castigi banii prin munca, iar a munci este in general ceva dificil. Daca va intelege din timp ca banii nu apar pur si simplu din senin, le va intelege si valoarea. Va fi mai putin dispus sa arunce sume uriase pe lucruri de care nu are neaparata nevoie, mai ales daca urmeaza plata chiriei.

Implica-l: da-i cateva treburi de facut prin casa. Asigura-te ca nu sunt tocmai usoare pentru el. E chiar un lucru bun daca se plange in timp ce le face. Daca face treaba buna, lauda-l si da-i niste bani. Poate banii nu inseamna foarte mult pentru el cand este copil, dar le va intelege valoarea in curand, dar si faptul ca obtinerea lor implica niste sacrificii.

2. Trebuie sa urmaresti cati bani ai

Sunt destule optiuni online pentru a te ajuta sa urmaresti ce faci cu banii. Cam toate subliniaza importanta impartirii lor in cei pentru "nevoi"(mancare, chirie/rata la casa, asigurare) si "dorinte"(nopti petrecute in oras, excursii de weekend). Se intelege faptul ca daca ajungi sa cheltuiesti mai mult decat ai, trebuie sa tai din cheltuielile din categoria "dorinte".

Suna simplu, nu? Ei bine, simpla este si cheia slabitului: dieta si sport. Cu toate acestea, exista milioane de oameni supraponderali, iar librariile sunt pline de carti ce detin toate modalitatile secrete, nedureroase, miraculoase pentru a pierde in greutate. Fii sigur ca fiul tau intelege ca nu exista sfaturi secrete, nedureroase, miraculoase de finantare personala. Trebuie sa stii pe ce iti cheltuiesti banii si sa faci schimbari in functie de acest lucru.

Implica-l: Va trebui sa faci o lista de "nevoi" si "dorinte". Roga-l sa scrie el pe fiecare coloana pe ce trebuie cheltuiti bani in fiecare luna si de ce. Explica-i ce se intampla daca nu platesti rata la casa, la masina sau nu cumperi mancare. Cand iesiti la cumparaturi si insista sa ii cumperi o jucarie noua, intreaba-l daca face parte din categoria "nevoilor" sau a "dorintelor".

3. Trebuie sa strangi bani

De indata ce il inveti conceptul de "a avea nevoie versus a dori", poti trece mai departe la importanta stragerii banilor, mai ales trecerea acestui aspect in coloana de "nevoi".
In primul rand explica-i cat este de important sa aiba un cont pe termen scurt pentru urgente. Daca are doar unul, inseamna ca nu va intra in datorii cand i se va strica masina, isi pierde slujba sau apar alte lucruri neprevazute. Apoi spune-i ca a avea un cont pe termen lung ii va permite sa isi ia o casa mai devreme, sa inceapa o afacere inainte sa aiba o familie si sa poata trai confortabil la varsta bunicului sau.

Implica-l: Lasa-l sa pastreze 1/3 din banii pe care ii face din munca pe langa casa, intr-o pusculita din camera lui. Dar spune-i ca vrei sa vezi pe ce cheltuieste restul banilor, avand 1/3 intr-un cont pe care il poate folosi sa isi cumpere lucruri cat este copil/adolescent, si 1/3 intr-un cont pe care il poate folosi cand va implini 18 ani. Pe masura ce aceste conturi cresc, poti deschide un cont la banca, unde poate sa il urmareasca on-line .

4. Nu poti cheltui ce nu ai

Daca nu ii oferi fiului tau nicio lectie financiara, invata-l macar acest lucru: traieste in limita posibilitatilor tale. Nu cheltui mai mult decat faci. Cele mai multe probleme apar cand oamenii nu pot respecta acest lucru. Daca fiul tau "va intelege" acest lucru, atunci i-ai facut o mare favoare pentru care iti va multumi mai tarziu. Poti sa il inveti si cum cartile de credit pe care le iau oamenii au interese ascunse si cum fac bani companiile care dau.

Implica-l: Intoarce-te la lista cu "nevoi" si "dorinte". Intreaba-l ce se intampla in cazul in care castiga 100 lei pe luna, dar cheltuieste 74 de exemplu, atat pentru nevoi, cat si pentru ce isi doreste. Va trebui sa imprumte restul de 50, astfek incat intr-un an, va avea o datorie de 600 de lei, plus dobanda. Poti folosi un calculator on-line pentru a-i arata "valoarea in timp" a banilor, calculand cati bani poti pierde avand un card de credit cu o dobanda de 17%. Apoi arata-i in cat timp va putea returna banii daca dai inapoi doar minimum pe luna. Asigura-te ca intelege ca masura cea mai economica ar fi sa taie 25 lei din coloana cu "dorinte".

Otetul - 25 de moduri bio de a curata casa... VIDEO / Paris si Blanket Jackson, descoperiti distrandu-se pe Internet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x