Dupa 30 de zile devin evidente elemente osoase, iar dupa 40 de zile pulmonii si ficatul devin usor de observat. Importanta ecografiei rezida din posibilitatea observarii din timp a viabilitatii fetale prin evaluarea functiei cardiace (peste 200 bpm) si a miscarilor fetale, a mortalitatii fetale sau in unele cazuri descoperirea la timp a unor infectii uterine (piometru) ca urmare a implicarii microbiene.
Este o tehnica neinvaziva, fara repercusiuni, recomandata pentru diagnosticul si supravegherea gestatiei, dar si pentru evaluarea dupa fatare a cailor genitale pentru a descoperi o eventuala retentie placentara, prezenta unor produsi nefatati sau inflamatii uterine (endometrite).
Prin ecografie doar se aproximeaza numarul fetusilor, dar din cauza caracterelor tehnice pot aparea erori. Recomandam control ecografic pentru femela supusa montei sau suspecta de monta nedorita, pentru cele gestante la mijlocul gestatiei, dar si in apropierea fatarii, precum si dupa fatare, pentru eliminarea complicatiilor nedorite.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.old.kittenads.co.uk