Tutunul, mult mai daunator in adolescenta
Studiile au aratat ca adolescentiii care incep de timpuriu sa fumeze vor continua sa faca acest lucru si ca adulti. Majoritatea adultilor fumatori inraiti s-au apucat de fumat inainte de a avea 18 ani. Iar aceasta categorie de fumatori este cea mai expusa imbolnavirilor de cancer, in conditiile in care tutunul este asociat diferitelor forme ale acestei boli. Dintre toate, cel mai des intalnit intre fumatori este, desigur, cancerul pulmonar.
Explicatia pe care specialistii au gasit-o pentru faptul ca adolescentii care fumeaza sunt cei mai expusi acestui tip de cancer consta in faptul ca la aceasta varsta plamanii nu sunt complet dezvoltati. De altfel, acesta este motivul pentru care tutunul este mult mai daunator in adolescenta. Organismul tanarului nu este dezvoltat, iar tutunul afecteaza negativ cresterea normala si sanatoasa a adolescentului.
De asemenea, cercetatorii au mai descoperit ca fumatul in adolescenta creste riscul cancerului de san. Astfel, fetele care incep sa fumeze in primii cinci ani de la primul ciclu menstrual au riscuri duble de a face cancer mamar inainte de menopauza. In acelasi timp, fumatul inrautateste unele afectiuni deja existente precum astmul, diabetul sau tensiunea arteriala.
Cum sa previi?
Parintii au rolul de model in viata copiilor. Daca vreunul din parinti fumeaza atunci trebuie sa se lase, iar daca nu poate face acest lucru, atunci cel putin ar trebui sa nu fumeze in fata copiilor. Daca nu fumezi, nu permite sa se fumeze sub nicio forma in casa ta! De asemenea, este bine si sa-i controlezi anturajul copilului din acest punct de vedere. Subliniaza-i oricand ai ocazia efectele negative pe termen scurt ale fumatului: respiratia urat mirositoare, degetele ingalbanite, reducerea performantelor sportive etc. Nu uita sa-i spui ca nicotina creeaza dependenta.
Foto: worldgirl.net
Citeste si Revista Felicia!