Te uiti la ei si nu-ti vine sa crezi, sunt doar niste copii dornici de a-si cunoaste orasul in care traiesc, de a impartasi si celorlalti ceea ce au vazut, ceea ce i-a impresionat din Micul Paris. Elevi ai Scolii Generale cu clasele I-VIII Nr. 87, ai Scolii Generale Nr. 117, ai Clubului Copiilor Nr. 3 (toate din Sectorul 3), dar nu in ultimul rand elevi talentati de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucuresti si-au expus lucrarile. Constand in fotografii, desen si sculptura pentru a putea fi criticate, admirate si cunoscute de marele public.
Proiect
Proiectul „Bucurestiul meu, Bucurestiul nostru" a fost gandit precum niste porti deschise spre cunoasterea orasului de adevaratii bucuresteni care s-au nascut si traiesc in el. „I-am dus pe copii in intersectie si i-am intrebat ce obiective sunt acolo, cum se numesc strazile, acestia retin mai usor si ii vezi ca sunt interesati si le place", spune doamna profesoara pensionara Mariana Vosa.
Aceasta a stabilit „traseele", pana in prezent cinci la numar, dar „vor mai urma doua" - ne asigura dansa. Trasee cu care au trebuit sa se initieze cei mici, fiind obligati sa intre in randul celor mari si sa se obisnuiasca cu deadline-ul. „Au fost foarte incantati, s-au implicat total fie in realizarea fotografiilor, fie in transpunerea realitatii cu ajutorul pensulei pe hartie", adauga doamna profesoara, schitand un zambet suav in coltul gurii.
Aceasta expozitie nu este prima de acest gen din Bucuresti, proiectul fiind realizat in urma a cinci ani de activitate. In urma cu doi ani, cand Bucurestiul a implinit 550 de ani de la prima atestare documentara, au fost doua expozitii realizate de elevi.
Emotie
La vernisajul expozitiei au fost prezenti tineri, parinti, dar si autorii lucrarilor. Micii vizitatori s-au delectat uitandu-se in stanga si in dreapta, privind si analizand cu micul lor, dar existent simt critic ce au realizat colegii lor, din dorinta de a invata si a se perfectiona singuri. Si-au dat sfaturi si si-au impartasit unul altuia din experienta acumulata.
„Case care plang" e o idee sugerata si surprinsa prin ochiul aparatului de fotografiat de un elev din cadrul Liceului I.L. Caragiale din Bucuresti. Acesta a surprins cu ajutorul aparatului de fotografiat casa memoriala a poetului Mihai Eminescu asa cum este ea astazi. In expozitie se pot vedea imagini in premiera din interiorul Hanului lui Manuc, aflat in renovare.
Pe 1 iunie, echipele scolilor vor trebui sa fie pregatite sa faca fata unui concurs de cunostinte acumulate pe teren din ce au vazut, ce stiu, ce au aflat nou, iar in septembrie, cu ocazia Zilelor Bucurestilor, va fi o alta expozitie care va cuprinde atat lucrari selectate, cat si alte lucrari. Dintre acestea se vor alege trei, care vor fi premiate, pentru fiecare sectiune: Grafica, Fotografie si Desen. Autorii lucrarilor vor primi si o diploma de participare la acest proiect pentru a-si urma pasiunea. Deoarece fara pasiune si mult suflet nu poti realiza ceva demn de admirat.
Uitandu-te la imagini, simti deja parfumul Bucurestiului de altadata, parca vezi trecand prin fata ta domnite in rochii lungi care se plimba pe Lipscani cu trasuri trase de cai frumofli conduse de vizitii. Domnitele fie insotite de domni imbracati in frac, fie singure si „accesorizate" cu umbrelute de soare, cu palarioare. Un Bucuresti ce nu-si pierde nicicand farmecul.
Citeste si Jurnalul
FOTO: ppisixthman.com