- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vedem tot mai des, in ultimul timp, cum adolescenti si studenti ajung la spital, dupa ce au "fumat" plantele etnobotanice.
Tentatiile sunt mari, deoarece sunt mii de astfel de magazine in toata tara, in special in Bucuresti, la fiecare colt de strada. Aceste magazine functioneaza ca o afacere pur legala: afise, pliante impartite pe strada, reduceri de pret.
In plus, sunt vandute oricui are bani. Copiii nu percep aceste plante ca fiind mult mai priculoase decat bautura sau marijuana.
Este foarte posibil sa se desfasoare in fiecare zi urmatorul scenariu: copilul va spune ca se duce la un prieten, sa se uite la un film, sa faca teme si asa mai departe. Acesta trece pe la un "magazin de vise", cumpara un pliculet de plante etnobotanice si se "desfata" apoi cu prietenii.
Si de ce nu ar fi posibil acest scenariu, oricand, oriunde, daca sunt legale si pot fi consumate la fiecare colt de strada, in orice club sau in locuri amenajate special pentru fumat?
Adevarul despre plantele "etnobotanice"
Oficial, sunt doar plante...aromatice. Pe fiecare pliculet sunt inscrise urmatoarele indicatii: "Produs obtinut din plante si extrase naturale de plante etnobotanice rare. Nu este destinat consumului uman!". Insa, in ciuda a ceea ce se arata pe eticheta, aceste plante sunt consumate, chiar la recomandarea vanzatorilor.
Insa plantele nu se numesc nici droguri usoare si nici etnobotanice. Cei care le-au produs le-au botezat ''DESIGNER DRUGS'' sau ''SPICE''. Din pacate, in Romania se vand de cativa ani.
Plantele tocate si ambalate in pungi colorate nu sunt altceva decat ierburi banale, fara niciun efect. Specialistii spun ca au gasit in aceste plicuri chiar patrunjel si leustean.
Insa plantele sunt de fapt stropite cu mefedrona si o substanta numita JWH (canabinoizi sintetici), dupa numele americanului care a inventat-o, in incercarea de gasi un substituent pentru canabis sau ecstasy. JWH-ul are peste 300 de derivati si doar 10 sunt interzisi in Romania.
Specialistii spun ca asa-zisele droguri usoare sunt mai periculoase chiar decat heroina sau cocaina pentru ca ele distrug sistemul nervos central.
Ce se anunta in viitor
Din cauza haosului politic de la noi din tara, problema este tratata mult prea superficial. Se stiu prea putine in legatura cu adevaratul continut al plicurilor din magazinele "de vise" si tinerii continua sa ajunga in stare grava la spital, sau, mai rau, sa moara.
Si cu toate acestea, nimeni nu face nimic. In continuare sunt vandute fara scrupule, oricui, indiferent de varsta.
Foto: www.digitaljournal.com