Principalele ingrediente din bucataria bulgareasca sunt carnea - porc, pui sau vitel; legumele proaspete sau preparate - fasole, cartofi rosii si ardei gras; laptele acru, iaurtul, branzeturile preparate in casa. Mancarea este in general picanta si portiile generoase.
Usturoiul si ceapa insotesc aproape fiecare preparat. Putine lucruri pot rivaliza cu salatele lor din rosii proaspete sau cu branza de oaie facuta in casa. Preparatele calde din legume - iahnie, plachie, ghiveci, musaca - sunt variate si au gust picant. Intre condimente, cele mai folosite sunt cimbrul, piperul si boiaua de ardei.
De la masa principala a bulgarului - care incepe cu o salata bulgareasca de legume proaspete - nu lipseste niciodata supa de legume - spanac, dovlecei, gulii, fasole, linte, mazare sau ciuperci. Ghiveciul traditional bulgaresc contine - pe langa multe legume, carne de porc sau de miel.
Majoritatea felurilor principale sunt bazate pe carne de pui si de porc. Sunt renumiti in preparate din carne si peste la gratar. Ca deserturi nationale, au placinte, baclavale, orez cu lapte, compot din fructe uscate.
Retetar bulgaresc
• Kebapcheta, carne tocata fripta pe gratar, care are aspectul unui mic.
• Kavarma - un fel de rulada din legume, branza si carne de pui sau porc. Exista retete variate, functie de regiune, Radomir, Sofia, Dobrudja etc.
• Shishkebab - un preparat din frunze de vita sau foi de varza umplute cu carne si musaca.
• Tarator - o supa rece cu iaurt si castravete.
• Milk Thracian salad. Este o salata traditionala in Plovdiv, preparata din rosii, branza de vaca si mirodenii.
• Snezhanka - salata facuta din iaurt cu bucatele de castravete sau castraveciori si usturoi.
• Shopska salad - din rosii, castraveti, ceapa, asezonate cu "sirene" - o branza bulgareasca.
• Thracian banitsa - o prajitura facuta din aluat pentru pateu, umpluta cu sirene (o branza alba, preparata in casa, de regula). Poate inlocui micul dejun sau poate fi servita ca o gustare in timpul zilei. Umplutura poate fi schimbata cu ingrediente precum spanacul sau dovleacul. Se mananca de obicei cu iaurt.
Foto: flickr.com/ goldensands.mobi/ Picasa Web Albums
Citeste si Revista Felicia!