- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cum o ingrijim
Planta prefera camerele cu lumina difuza, chiar umbroase (cu orientare spre nord sau nord-vest), in care razele soarelui sa nu cada direct pe frunze. Pamantul trebuie sa fie acid (se poate folosi pamant de gradina). Iarna se uda o data la 3-4 zile. Vara se uda mai des, cam o data la doua zile sau cand pamantul este uscat.
Frunzele se pulverizeaza zilnic cu apa, pentru asigurarea umiditatii. Avand in vedere ca are un ritm de crestere foarte lent, abia o data la doi trei ani trebuie transplantata in ghiveci mai mare cu cativa cm.
Cum se inmulteste
Chamedorea se inmulteste primavara, prin plantarea de seminte in ghivece mari cu sol nisipos. In prealabil semintele se tin doua zile in apa calduta. Germinarea dureaza cateva luni.
Daunatori si precautii
Cel mai des, acest mini-palmier este atacat de paienjeni. Pentru ca prevenirea este mai simpla decat tratarea, e bine sa spalam periodic cu apa calduta frunzele, pentru ca paienjenii prefera locurile prafuite, in care se pot ascunde pana isi instaleaza artileria. Alti atacatori pot fi paduchii de plante, dar si ei se ataseaza greu daca planta e mereu spalata.
Specii
Dintre cele peste 100 de specii, cele mai frumoase si mai des intalnite sunt: Chamaedorea metallica, ale carui frunze, lungi si groase, au aspect metalic, Chamaedorea erumpens, careia i se mai spune si Palmierul de bambus, datorita aspectului tulpinilor, si Chamaedorea seifrizii, asemanatoare cu Bamboo Palm, dar mult mai inalta si diferita din punctul de vedere al coloritului frunzelor.
Foto: www.lundkvistpalmgarden.com
Citeste si Revista Felicia!