Antena Căutare

Gala Studentilor Romani din Strainatate

Cei mai buni tineri romani care studiaza in strainatate sunt greu de primit pe piata fortei de munca din Roma­nia, iar asta stiu atat ei, cat si cei care si-ar dori ca ei sa se intoarca in tara.

Cu oca­zia Galei Ligii Stu­den­tilor Romani din Strai­natate (LSRS), ajunse la cea de-a doua editie anul acesta, atat politicienii invitati, cat si presedintele Academiei Romane i-au sfatuit sa se astepte la adversitatea ce­lor care au ajuns in anumite functii de conducere in tara, pentru ca foarte multi dintre ei se tem de concurenta.

„Academia Romana ar fi cea mai interesata ca in ta­ra sa se intoarca tineri cu o expertiza bogata, cas­tigata in multi ani de experienta. Dar trebuie sa fim rea­listi: sa nu va asteptati sa fiti primiti intotdeauna cu bratele deschise, pentru ca vor fi oameni care vor ve­dea o concurenta in dumneavoastra. Probabil mediul de afaceri va fi mult mai primitor cu dumneavoastra. Din pacate, vorbim mult si facem putin pentru cei care vor sa se intoarca in tara", a spus presedintele Aca­de­miei Romane, Ionel Haiduc, dupa gala de premiere. Eve­nimentul a avut loc joi, 7 ianuarie, la Palatul Parla­men­tului, unde premiantii au fost aplaudati de peste 800 de studenti si absolventi ai unor universitati de prestigiu, dar si de personalitati ale culturii romane si de importanti politicieni.

Gala a marcat totodata doi ani de la infiintarea LSRS, care are acum aproape 5.000 de membri. Politicienii prezenti la premiere le-au transmis studentilor ca a venit momentul ca ei sa se intoarca in tara si sa se implice in viata politica, pentru ca Romania are nevoie de ei, asa cum a subliniat chiar ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. „Ceea ce imi doresc este sa apucati momentul in care sa nu existe partid politic care sa va ignore", le-a spus si liderul PNL, Crin Antonescu, adaugand ca politica de dreapta presupune chiar scoaterea in fata a elitelor, iar cei care au studiat la universitati de prestigiu din strainatate reprezinta elita romaneasca actuala.

„Am convingerea ca generatia voastra nu va esua. Eu am simtit pe pielea mea cat de rezistenta, cat de inertiala este administratia publica din Romania, dar in acest moment, in Romania terenul este fertil", a fost mesajul presedintelui Senatului, Mircea Geoana, catre studentii din strainatate, cu ocazia Galei LSRS.

Articolul continuă după reclamă

Premiantii anului academic 2009-2010 au fost selectati de catre un juriu extern, format din personalitati academice precum Ionel Haiduc, Sergiu Celac, Andrei Tarnea, Adrian Curaj, Dumitru Bortun si Marian Stas. Au fost oferite sapte premii si patru mentiuni, marele premiu revenindu-i Cristinei Ghenoiu (Cornell University, NY, SUA), candidata la doctorat in biologie celulara si cromozomiala, biologie moleculara, genetica si biochimie, care a publicat recent un studiu in revista stiintifica de renume international, Science. Premiul Studentul Roman din Europa (nivel licenta) a fost acordat Alexandrei Dobra (University of York, Marea Britanie), iar pentru nivel postuniversitar au fost oferite doua premii, datorita rezultatelor exceptionale atat ale Cosminei Dorobantu, de la Departamentul de Economie al Universitatii Oxford, Marea Britanie, cat si ale lui Radu Beleca de la Brunel University, Centre for Electronic Systems Research, Marea Britanie.

Pentru continentul american, la nivel de licenta, a fost premiata Patricia Florescu, de la Universitatea Harvard, SUA, unde studiaza matematici aplicate, in timp ce Ruxandra Paul, absolventa de masterat in politici comparative si candidata la doctorat tot la Harvard, a obtinut premiul pentru nivel postuniversitar. Premiul Studentul Erasmus al Anului 2010 a fost acordat Valeriei Popa, pentru rezultatele deosebite obtinute la Facultatea de Economie a universitatii Paris 1 Pantheon-Sorbonne, in timpul mobilitatii de studiu Erasmus. Cele patru mentiuni au fost castigate de: Victor Adrian Prisacariu (Oxford, Marea Britanie), Mihai Copaceanu (King's College London, Marea Britanie), Cristiana Grigore (Vanderbilt University, SUA) si Mihai Cucuringu (Princeton, SUA).

Citeste si Jurnalul National

Sursa foto: cafemomstatic.com

VIDEO! Uniforma scolara, din nou obligatorie... VIDEO! Ciment transparent, pentru iluminarea locuintei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x