Cum o ingrijim
Browallia nu este foarte pretentioasa. Poate fi cultivata atat in apartamente, in straturi la fereastra sau in ghivece suspendate, cat si in gradini. Pentru a-i da o forma, tulpina se tunde de timpuriu si destul de des, pentru a incuraja formarea de lastari noi, frunze si flori.
Ii place lumina, dar nu este bine ca razele soarelui sa cada direct pe ea, pentru ca se ofileste foarte repede. Solul trebuie sa fie bine drenat, nisipos, acid si bogat in materii organice. Se uda atunci cand pamantul este uscat cu apa cu continut redus de calcar.
E bine sa fie ferita de vant, care ii poate deteriora fragilele flori. Nu rezista inghetului, asa ca trebuie transplantata in ghivece iarna si adapostita la temperaturi peste 10ºC.
Cum se inmulteste
Din semintele plantate in ghivece primavara, neacoperite de pamant, browallia se prinde foarte repede, cam in doua-trei saptamani. Nu planta Browallia in gradina pana nu este destul de bine dezvoltata, pentru ca se adapteaza mai greu.
Se poate inmulti si prin butasi, care sunt lastari de frunze sau varfuri de tulpina taiati in orice perioada. Se prind direct in pamant sau intr-un pahar cu apa.
Daunatori si probleme
Browallia poate fi atacata de paduchi verzi (afide) si de musculita alba. Un sol drenat necorespunzator poate duce si la putrezirea radacinilor, din cauza umezelii permanente. Daca nu este udata suficient de des se ofileste si trebuie taiata foarte scurt si udata cu grija pentru a-si reveni.
Foto: www.gardening.cornell.edu
Citeste si Revista Felicia!