Căutare Live

Importanta legumelor verzi

O calatorie in jurul lumii ne-ar releva sute, mii de legume diferite, fiecare cu gusturile, dimensiunile si culorile sale diferite. Fiecare are aroma si textura unice si poate fi folosita la prepararea man­carurilor in numeroase moduri.

Legumele, ver­deturile - in general alimentele de sorginte vegetala - sunt pentru corpul uman esentiale datorita aportului de vitamine, dar si de minerale sau proteina vegetala de care nu trebuie sa ne privam.

Ca sa intelegem cat de variata este aceasta "lume" a legumelor, sa spunem ca, de exemplu, doar in familia cepei exista nu mai putin de 300 de varietati, multe dintre ele endemice pentru o regiune sau alta. Din familia cepei, prazul este una dintre cele mai versatile legume, cu o aroma distincta, iar supa de praz scotiana e considerata, spre nemultumirea francezilor (care au creat minunata "soupe d'oignon"), drept "regina supelor de ceapa"... (hmmm! parca aud si niste olteni de-ai nostri jubiland).

Pastai verzi si spanac

N-o sa luam astazi in seama o multime de alte legume. Dar se cuvine sa aducem un omagiu... pastailor de mazare si de fasole. Asa, fie si numai pentru ca descoperiri recente arata ca acestea sunt primele legume "domesticite" de om. Cu 8.000 de ani inainte de Hristos, in Epoca de Piatra, omul incepuse sa cultive primele lui gradini de legume (daca nu e pretentioasa o astfel de exprimare), iar prin­tre cele cateva seminte pe care le-a pus in pamant, cu buna stiinta, pentru a-si asigura hrana, s-au numarat boabele de mazare si de fasole.

Exact-exact nu stim ce varietati va fi plantat. Sa spunem insa ca astazi mazarea si fasolea verde sunt privite cu mare incredere, pe intre­gul mapamond, pentru ca sunt surse esentiale de carbohidrati, proteine, minerale si vitamine. Si mai au o calitate, pe care cu siguranta au exploatat-o si oamenii Epocii de Piatra: boabele pot fi uscate si conservate, fara prea mari eforturi, tot timpul anului, constituind o rezerva de hrana extrem de utila, mai ales in acele vremuri foarte dificile (ha... asta era pe cand nu se inventase congelatorul!).

Ca sa ramanem in aria asta verde, eu zic sa ne oprim acum la masa regelui primaverii, spanacul, care imbogateste mesele noastre o data cu renasterea naturii. In categoria "legumelor verzi", bucatarii includ, deopotriva, varza, broccoli si chiar conopida (cu buchetele ei albe sau, ca in gradinile din apropiere de Etna, mov), varza (de la cea alba la cea verde, rosie sau... neagra - de fapt, toscanul "cavolo nero" este doar de un verde intunecat), pana la gulii sau frunze de mustar (foarte folosite in Asia orientala).

Dintre toate, spanacul se bucura de cea mai mare popularitate in intreaga lume, fiecare bucatarie regionala avand in repertoriul sau cel putin cateva feluri clasice pregatite din frunzele datatoare de putere ale acestuia. Ah! Sa nu-l uitam din povestea noastra, chiar daca trecut doar rapid prin pagina, pe "fortosul" Popeye Marinarul, cel caruia Disney i-a harazit un destin aparte: sa ne deschida apetitul pentru mult prea bogatul in fier spanac. Si nu doar fier gasim in el!

Citeste si Jurnalul National!

Foto: livingreen.com

Casa ta: cum poti scapa de gandaci si insecte... Sacoul - o piesa clasica, mereu la moda...
Parteneri
Obiceiuri pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani. Cum să-ți păstrezi silueta
Pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani este extrem de important să ai o dietă echilibrată și să eviți produsele care ar putea duce la acumularea kilogramelor în plus. Grăsimea abdominală mai este cunoscută drept grăsime viscerală și este în general periculoasă sănătății tale.
Catine.ro
Ultimele știri